dmvA maakt architecturaal statement met ontwerp vernieuwbouw GlazenHuis Lommel

GlazenHuis in Lommel is internationaal bekend om haar tentoonstellingen, internationaal residentieprogramma en haar ambachtelijk glasatelier. Om deze toonaangevende positie verder te versterken, zet het Vlaams centrum voor hedendaagse glaskunst met een vernieuwbouw in op uitbreiding en professionalisering. De vernieuwbouw naar een ontwerp van dmvA Architecten start in het najaar van 2024. De heropening wordt verwacht in het najaar van 2026.

In het ontwerp van dmvA voor het vernieuwde GlazenHuis krijgt het toekomstig glasatelier onder andere een prominente plek in een nieuw gebouw aan het dorpsplein, waar passanten de glasblazers aan het werk kunnen zien. Bezoekers zullen vanop een intieme tribune, in het glasatelier, een uniek uitzicht hebben op het ambachtelijke proces.

Het monolithisch gebouw contrasteert met het bestaande iconische glazen gebouw, dat een herbestemming krijgt en zal fungeren als toeristisch en museaal onthaal. Door de loskoppeling en restauratie van het beschermd monument Huis Aerts wordt een directe en zichtbare toegang gecreëerd naar het gastvrije onthaal. Daarnaast zal de vernieuwde site via de doorgang ‘De Vryheyt’ ook vanaf de achterzijde bereikbaar zijn, wat de openheid van het terrein vergroot.

Expo-oppervlakte maal vier

GlazenHuis zal samen met de panden aan de overzijde van ‘De Vryheyt’ de oppervlakte voor expo’s verviervoudigen. Dit biedt niet alleen ruimte voor de stedelijke glaskunstcollectie, maar ook voor wisselende expo’s en projecten rond glas voor een open publiek.

Gevels van Lommels zand

De nieuwe gebouwen zullen worden opgetrokken met gevels van gestampt Lommels zand, waarbij de ondergrondse geologie zichtbaar wordt gemaakt. Naast een architecturaal statement, wil de vernieuwbouw ook een toonbeeld van duurzaamheid zijn. De oude gasovens in het glasatelier worden vervangen door energiezuinige elektrische ovens. Verder zullen zonnepanelen energie opwekken, terwijl warmtepompen instaan voor het verwarmen en koelen van de gebouwen.

Bron: Stad Lommel
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners