- WAT IS JOUW DAGLICHT- OF SCHADUWPROFIEL? -
Tip 2: Bespreek daglicht! De eindklant is het niet gewoon zijn daglichteisen aan te geven. Het blijft vaak bij "Ik wil een mooi huis met die en die ruimten", in de veronderstelling dat de ontwerper weet wat een "mooi huis" inhoudt qua daglicht... De eindklant moet dus de tools krijgen om zichzelf in dit thema te leren kennen en leren dit te uiten. De architect van zijn kant moet geïnteresseerd zijn de juiste vragen te stellen om het daglicht en schaduwprofiel van zijn klant te leren kennen. Hij zal ook tools en kennis moeten krijgen en leren gebruiken om het licht in zijn project te kunnen beheersen en aftoetsen.
"Het helderste licht werpt de donkerste schaduw."
WISTJEDATJE: vuistregel voor zenitaal licht
Zenitaal licht, of licht dat van boven komt, kan tot drie keer performanter zijn dan dezelfde oppervlakte verticaal. Het heeft directer toegang tot de zon, is minder oriëntatiegevoelig. Omgekeerd kan men dan ook stellen dat een zenitale opening in je dak kleiner kan zonder aan performantie te verliezen, waardoor men warmteverliezen kan beperken.
Het gaat niet alleen om normen en hoeveelheden licht en lucht..., het gaat om een goed gevoel, levenskwaliteit en thuiskomen op een plek waar we graag zijn, waar we graag samenkomen met vrienden, waar we willen ontspannen en ons opladen met de energie die de zon ons geeft. Het gaat erom een omgeving te creëren die ons motiveert, ons gelukkig maakt en ons helpt productiever te zijn, maar ook een omgeving die ons rust geeft en ons dichter bij de natuur brengt.
We willen verbonden zijn met het beetje zon dat we hier in België kunnen krijgen. We wonen in een donker land, werken de hele dag binnen; we vertrekken 's ochtends in het donker en komen 's avonds laat terug.... We brengen ook 90% van onze tijd binnen door. Muren worden dikker, we moeten steeds denser bouwen. Het draait allemaal om duurzaamheid.... Het is een zoektocht naar daglicht en als we ons daar in het ontwerpproces niet van bewust zijn, krijgen we uiteindelijk meer licht van onze lcd-schermen dan van de zon!
Onze huizen, werk- en leeromgevingen moeten ons het licht geven dat we verdienen. Energie zal ook schaarser en duurder worden. Zon is een geschenk van de natuur. Maar het milieu is hard. Tegelijkertijd moeten we leren ons te beschermen tegen warmere zomers.
Maar het belangrijkste: het is jouw gevoel, jouw emotie! Volg JOUW daglicht: iedereen heeft zijn eigen zon- en schaduwprofiel. Deze discussie met de eindgebruiker maakt heel wat duidelijk en leidt tot een heel ander ontwerp. Het is ook prachtig om te zien hoezeer iedereen er heel emotioneel en persoonlijk over kan worden wanneer het thema wordt aangehaald: “Die plek in het huis is de beste plek! Het licht is prachtig, het zicht, zo mooi! De badkamer moet daar komen, maar ook mijn bureau en mijn slaapkamer!”
Waar we een aanbestedingstekst hebben van architect naar aannemer missen we eigenlijk een aanbesteding van eindklant naar architect.
De noden van de klant leren kennen, die vertalen naar een luxwaarde of daylightfactor en dan kunnen checken of die waarden behaald worden. Het belang van zichten is zeker ook niet te onderschatten. Dit zijn een paar van de vele zaken die we op de Daylight Academy aanleren en bespreken.
Een voorbeeldje: Stel je voor dat je de ultieme koffie wilt kopen en er gaat een nieuwe winkel in de buurt open: je gaat er samen met je partner naartoe en stelt je voor dat je later van dit fantastische kopje koffie zult genieten. Eenmaal daar vraagt je gastheer waar hij je mee kan helpen en vol enthousiasme vertel je hem: “Ik wil uw beste koffie!”. De gastheer kan reageren door je zijn populairste koffie te geven,... of hij kan je enkele vragen stellen zoals: “Wanneer drinkt u uw koffie?”; “Geeft u de voorkeur naar zoet of zout, bitter eten?”; “Wilt u een grote kop of een kleintje?”; .... Met een grote glimlach op je gezicht ga je terug naar huis met drie verschillende koffies (eentje voor 's ochtends, 's middags en 's avonds); en dit voor elk van jullie.
Transforming Spaces, transforming people
Het komende jaar gaat VELUX in deze rubriek elke twee weken de uitdaging aan om deze zoektocht aan te gaan, een zoektocht om goed ontworpen daglichtprojecten te maken. Dit is eigenlijk ook waar de Daylight Academy over gaat.
De Daylight Academy is een interdisciplinair samenwerkingsverband van architecten, studenten, wetenschappers, ... iedereen met een passie voor daglicht.
Het doel van de Daylight Academy is om je de sleutels te geven om de alomtegenwoordigheid van natuurlijk licht te vertalen in echte meerwaarde voor jouw projecten. Daglicht lijkt zo vanzelfsprekend, maar het blijft ons verbazen. Intuïtie is niet meer aan de orde.
“Daylight is free of charge” Daarom is de Academy ook gratis voor elkeen die daglicht in zijn hart draagt! VELUX nodigt je uit om kennis over daglicht te verzamelen en te delen. Dit om ze te beheersen en te vertalen naar pragmatische en inspirerende ontwerpconcepten die ons kunnen helpen om duurzame gebouwen te bouwen waarin het prettig en gezond wonen en werken is. (Schrijf je zeker op tijd in voor de najaarsworkshops. De sessies en de plaatsen zijn beperkt)
Filosofie: VELUX legt de eerste puzzelstukken. Jij bedenkt er nieuwe. Samen, hertekenen jullie de gebouwen van morgen. Samen bedenken jullie opnieuw de kracht van daglicht. Dit wil VELUX de komende maanden in deze rubriek doen: puzzelstukjes met jou delen. Hopelijk passen ze in jouw concepten en zullen ze daglicht brengen in jouw projecten.