Dokter Daylight (03/24) | Als je het kunt kwantificeren, kun je het beheersen

- INTUÏTIE IS NIET MEER AAN DE ORDE -

Tip 3: Download de Daylight Visualizer, het is gratis! Het is een gehomologeerd programma om de daglichtfactor te bepalen in je 3D-model. Verder kan je illuminatie (lux-waarden) en luminatie (verblinding) visualiseren en becijferen. Je kan jouw eigen 3D-model importeren vanuit je favoriete BIM/CAD-software, ofwel creëer je binnen enkele minuten 3D-modellen vanuit het niets met de gebruiksvriendelijke interface waarin je openingen kan voorzien die je dan kan testen. Uiteindelijk print je je rapport af en kijk je na of je voldoet aan de Europese standaard EN17037.

"Duidelijkheid is een juiste verdeling van licht en schaduw"
- Johan Wolfgang von Goethe, Duitse schrijver en dichter -

 

Vergelijken is goud: met de Daylight Visualizer ga je je kunnen concentreren op het bedenken van alle ontwerpopties en die onmiddellijk tegenover elkaar kunnen afwegen. Je neemt het heft weer in eigen handen en zult een stuk productiever zijn.

WISTJEDATJE:

Hoe dichter een raam bij het binnen-plafond staat, hoe meer licht er op kan weerkaatsen om de daglichtprestaties van de onderliggende ruimte te verbeteren.

 

Daglicht geeft als geen ander materiaal vorm aan de beleving van een ruimte en is een fundamenteel aspect voor het realiseren van gezonde en duurzame gebouwen. Een goed daglichtontwerp kan de gezondheid, het humeur, de cognitieve vaardigheden en de productiviteit van de bewoners thuis, op school of op het werk verbeteren en tegelijkertijd het energieverbruik van het gebouw verminderen.

VELUX Daylight Visualizer maakt het eenvoudig om weloverwogen beslissingen te nemen over daglichtstrategieën in kleine en grote projecten. De natuurgetrouwe daglichtsimulaties zijn ideaal voor het evalueren van de naleving van de Europese norm voor daglicht in gebouwen EN 17037 en zijn volledig compatibel met de BIM/CAD-software van uw voorkeur. De EN17037 standaard bespreken we volgende keer.

Beheers je daglichtontwerpen. Je moet daglicht kunnen kwantificeren. Door te kwantificeren kun je vergelijken, evalueren en op zoek gaan naar betere prestaties. Intuïtie is niet meer aan de orde.

Zeker wanneer daglicht schaars is, kan het verdubbelen van de luxwaarden al een heel verschil maken. Hoe weet je of een ingreep helpt? Zal ik werken met een raam tegen het plafond of een platdakvenster in de naastliggende ruimte steken? Zal de latei het licht niet tegenhouden?

Weer tijd om creatief te zijn: De Daylight Visualizer neemt alle vraagtekens weg en laat je toe aandacht te geven aan het ontwerp zelf. Gezien je onmiddellijk het antwoord hebt over welke optie wel of niet werkt kun je verder met je project. Je hoeft niet meer te wachten op een externe analyse. Je hebt het heft in handen en bent een stuk productiever.

Wat heb ik nodig? Ik ken mijn materialen nog niet? Op de Daylight Academy leren we je via kleine eenvoudige workshops en best-practicesheet welke waarden in te geven, pragmatisch aan de slag te gaan en hoe het beste resultaat te behalen. Daarom is het handig de materialen/texturen van je vloeren van je wanden en plafond van elkaar te onderscheiden in je 3D-model. Ontwerp ook eventueel met duidelijk herkenbare beglaasde oppervlaktes. Vergelijken, is goud hier: zolang je maar opties met zelfde omstandigheden vergelijkt.

Wanneer onderzoek ik het licht? Het verandert toch tijdens de dag? Daarom bestaat er zoiets als een Daylightfactor. Gebaseerd op 21 maart met een witte hemelsituatie wordt daar naar de lux-waarde gekeken binnenin t.o.v. het licht buiten. Die verhouding in percent is representatief voor het hele jaar. Ruwweg kan men stellen dat men in België met 2% daglichtfactor gegarandeerd 300 lux heeft gedurende het gros van het jaar. Met 5% zit men aan 750 lux en kan men stellen dat kunstlicht overbodig is overdag.

Natuurlijk kan men steeds nakijken hoeveel lux men zal hebben (illuminatie) op een specifiek moment bij een specifieke hemel. Aan te raden daar is 21 maart 12:00 witte hemel te bekijken als een soort van basiswaarde om niet te optimistisch te zijn en 21 juni 12:00 zon heldere hemel te beschouwen als een soort van maximum.

Daglichtfactor en Illuminatie worden best op planzicht onderzocht op werkvlakhoogte in plaats van perspectiefzicht.

Heb ik wel voldoende? Daarvoor bestaan er standaarden zoals de EN17037. Deze is vrij recent en wordt momenteel vertaald naar lokale wetten. Een standaard is niet verplicht te volgen. Momenteel gelden in België nog steeds stedenbouwkundige regelgevingen per regio. De EN17037 standaard al volgen is je gebouw al klaarstomen voor de toekomst.

Belangrijker dan dit allemaal is misschien gewoon al zelf te beseffen hoeveel daglicht men zelf wenst te hebben door de proef op de som te nemen. Hoe je dat kunt doen bekijken we volgende keer.

Bron: VELUX
Deel dit artikel:
Onze partners