De Provinciale Kunsthumaniora in Hasselt is de laatste jaren sterk gegroeid qua leerlingenaantal en educatief aanbod. Daarom werd de campus uitgebreid, met een nieuwbouwvolume van 5.000 m². Stéphane Beel Architecten stond in voor het ontwerp. Dankzij de inbouwscreens SC1000 van Harol werd er ook aan een efficiënte en energiezuinige zonwering gedacht, die bovendien garant staat voor voldoende daglicht.
De totaaloplossing van Harol, specialist in zonbeheersing, maakt onmiskenbaar deel uit van de gebouwen van de toekomst. Door slim beheer van zonne-energie en daglicht verbetert zowel het leefcomfort, de gezondheid als de productiviteit van de bewoners en gebruikers. De innovatieve zonbeheersing-oplossingen voorkomen bovendien oververhitting van onze steeds beter geïsoleerde gebouwen.
Daglicht
In de nieuwbouw van de Provinciale Kunstumaniora was een degelijke zonwering van essentieel belang. De zonwering moet oververhitting tegengaan, maar moet er tegelijk voor zorgen dat de klasruimtes kunnen genieten van voldoende daglicht. Daglicht bevordert immers het visuele comfort en het algemeen welzijn. Ook visueel comfort was een belangrijk criterium: de klassen moeten bijvoorbeeld kunnen verduisterd worden om een projector te gebruiken.
Dynamische zonbeheersing was daarom een must: hiermee wordt gezorgd voor de juiste hoeveelheid lichtinval op elk moment van de dag. Dynamische zonbeheersing garandeert een perfecte instroom van daglicht en een optimaal leefcomfort.
Geen warmteverlies
Voor dit project voorzag Harol een mature oplossing, die bovendien erg in trek is bij architecten: het SC1000-screen, dat in opgerolde toestand in de spouw verborgen zit, zonder de bouwschil te perforeren. Dat betekent dus ook: geen warmteverlies.
Het screen beschikt over een intelligente motor die erg nauwkeurig hindernissen herkent. De motor zal tevens het doek automatisch verder opspannen naargelang de levensduur van het doek. De motor is regelbaar vanop afstand.
Strak design
Dankzij extrasmalle doekgeleiders en een onderlat die de kast afsluit en onzichtbaar is in gesloten positie, is deze screen een architecturaal hoogstandje. Architecten kunnen deze energieneutrale screen mooi en netjes wegwerken in de gevel.
Dankzij een uiterst duurzaam zip-systeem met verborgen, roestvrij stalen veertje in de geleiders blijven de doeken jarenlang strak gespannen.