De Silka kalzandsteenblokken isoleren akoestisch en beschikken over een hoog energetisch vermogen maar doorstaan ze ook een uitbraaktest?
De filosofie van het nieuw gevangeniscentrum in Haren vertrekt vanuit het concept van een gevangenisdorp. Op de beveiligde site van meer dan 100.000 m² worden verschillende gebouwen gerealiseerd zowel voor de gemeenschappelijke faciliteiten als voor de huisvesting van de gedetineerden.
Het gevangeniscentrum wordt gerealiseerd in een Design & Build formule door de THV Cafasso Construction waar zowel het Spaanse FCC Construcción als de Denys Group deel van uitmaken. In het ontwerp wordt het evenwicht gezocht tussen controle en beveiliging enerzijds en interne beleving en sociale interactie anderzijds.
In het ontwerp van een project van deze omvang, wordt op elk detail gelet. Vandaar wellicht ook de keuze voor Silka kalkzandsteen. Deze blokken beschikken immers over de unieke combinatie van sterkte, akoestische isolatie en energetisch vermogen dankzij hun warmteopslagcapaciteit. Daarenboven blijkt Silka na een fysieke weerstandtest, ook uitermate geschikt te zijn om uitbraakpogingen te bemoeilijken.
De 'uitbraaktest'
Toegegeven, er was enige nervositeit de ochtend van de test. Twee stevige kerels naderden de testopstelling, uitgerust met hamer, breekijzer en beitels. De fysieke weerstandtest bestond eruit dat ze met dit gereedschap gedurende een bepaalde tijd een Silka muur te lijf gaan. Hierna mogen ze er niet in slagen om een rechthoekig vlak van 160 x 260 mm loodrecht door de muur te steken.
Men voerde de test uit op een muur met volle Silka kleinformaat blokjes van 150 mm dikte en één van 200 mm waarbij de blokken zowel horizontaal als verticaal verlijmd werden. Ondanks alle geweld, bleek de testmuur niet echt onder de indruk te zijn van deze 'uitbraakpoging' en kregen de massieve Silka blokken een goedkeuring voor de uitbraaktest.
Intussen zit het project in volle uitvoering, in totaal worden meer dan 5.000 m³ kalkzandsteenblokken rechtstreeks vanuit de fabriek in Burcht aangeleverd op de werf. Oplevering van het project is voorzien in de loop van 2022, waarna hier ongeveer 1.200 personen onderdak zullen vinden.