Douchewater zuiveren via voorgevel? Het kan met een groene gevel

Onlangs realiseerde Muurtuin BVBA een verticale muurtuin op de voorgevel van een stadswoning te Gent. Deze innovatieve multidisciplinaire eyecatcher  is een volwaardige bouwschil met heel wat bouwtechnische voordelen (betere thermische isolatie, geluidsisolatie, een positieve invloed op de levensduur van de gevel en een lager brandrisico) en milieuvoordelen (captatie van fijn stof, toename van stedelijke biodiversiteit), maar daar blijft het niet bij. Deze groene gevel staat namelijk ook in voor de zuivering van  grijs water  (douche- en keukenafvalwater) tot water voor laagwaardige toepassingen (toiletspoelwater).  Deze innovatieve totaaloplossing is een concept van Teun Depreeuw (zaakvoerder van Muurtuin BVBA) en wordt gecommercialiseerd onder de naam Total Value Wall (TVW).

Waarom een muurtuin?

Horizontaal groen met de groendaken worden op vandaag al heel vaak ingezet. Naast de groendaken biedt de verticale muurtuin heel wat voordelen, denk maar aan het visuele aspect in de stad. Mensen gaan steeds compacter en dichter bij elkaar gaan wonen, waardoor de integratie van groen in de stad steeds meer aan belang zal winnen. Muurtuinen zijn inmiddels bij elke architect wel bekend door de integratie in de grote prestigieuze projecten in binnen-en buitenland, maar vinden nog te weinig hun toepassing in de praktijk. Dergelijk functioneel groen biedt ook een oplossing naar de problematiek van hitte-eilanden in steden en waterbeschikbaarheid.

De temperaturen in steden zijn doorgaans hoger dan in buitengebied, wat tijdens hittegolven kan leiden tot verhoogde menselijke blootstelling aan hittestress (vooral impact op ouderen en kinderen). Uit onderzoek blijkt dat vooral vermindering van verharding en meer groen in de stad het hitte-eilandeffect kunnen verminderen. (bron: VMM) Het inzetten van een verticale muurtuin zal dus heel waarschijnlijk een positieve impact hebben.

 

Impact op waterbeschikbaarheid

Specifiek en innovatief aan de Total Value Wall is dat deze middels de integratie van een waterzuiveringscomponent ook mogelijkheden biedt naar het verhogen van de waterbeschikbaarheid of het  wapenen tegen droogte. Zeker stadswoningen kunnen daar hun voordeel mee doen. Zij worden immers veelal gekenmerkt door compacte daken, stadstuintjes en/of koertjes. Het inzetten van hemelwater als alternatief voor leidingwater is meestal beperkter (gelimiteerd door volume en/of door plaats) dan in het buitengebied. Met de toepassing van het innovatieve concept Total Value Wall (TVW) krijgen ook bewoners van deze woningen de kans om voor laagwaardige toepassingen over te stappen op een andere bron dan leidingwater.

 

Twee testlocaties

De innovatieve TVW zal worden uitgetest op twee locaties. De eerste locatie is de particuliere woning te Gent.  Naast de particuliere stadswoning krijgt ook een school in Lier binnenkort een TVW, die samen met scholieren zal worden aangeplant en opgevolgd. Deze TVW zal in het voorjaar van 2020 operationeel zijn.

De eerste resultaten met de TVW (demonstratie te Gent) zijn alvast veelbelovend.  Momenteel wordt het douchewater over de TVW gestuurd en vervolgens ingezet als toiletspoelwater. Het gezuiverd water is geurloos. De kleur van het water zal wel gedurende de test verder geoptimaliseerd worden, maar bewoonster Ine Van Nuffel is alvast erg enthousiast. 

Dit project loopt tot 31 december 2020 en is een samenwerking tussen Muurtuin BVBA en partners Universiteit Gent, Ecoschelp, Mastop totaaltechniek bv en Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa).

Het project wordt financieel ondersteund door Vlaanderen Circulair. 

Deel dit artikel:
Onze partners