Dreymolen in Sint-Truiden wordt gloednieuwe buurt waar stad en platteland samenkomen (a-tract architecture)

Het project "Dreymolen" vormt een verbinding tussen het stadscentrum van Sint-Truiden, de woonwijk “Nieuw Sint-Truiden” en het open natuurlandschap “De Fruitvallei”, waarbij een unieke mix van stedelijk en landelijk wonen, natuur en biodiversiteit centraal staat. Gelegen tussen drie historische molens — de Grevensmolen, de Stayenmolen en de Volmolen — die van oudsher welvaart en ontwikkeling naar de regio brachten, zet het project in op een groene omgeving met diverse mogelijkheden voor ontmoeting en ontspanning. Een belangrijk onderdeel hiervan is het herstel van de Boomgaard als volwaardig en iconisch groen element binnen de projectzone.

Het ontwerpbureau dat het project Dreymolen uittekent is a-tract architecture uit Hasselt. “Een detaillistische creatie van gebouwen is onze core business,” zegt architect, zaakvoerder en oprichter Sophie Weyers. “Ook duurzaamheid – met circulair bouwen als speerpunt – staat bij ons hoog op de agenda. Al deze facetten komen mooi samen in het project Dreymolen te Sint-Truiden.”

Nieuwe voorkant

In het kader van de herontwikkeling van de stedelijke zone rond het treinstation van Sint-Truiden creëert het team van a-tract architecture een gloednieuwe buurt waar stad en platteland samenkomen. “Met een divers aanbod van woningen, kantoren en collectieve voorzieningen – gespreid over een oppervlakte van 45.000 vierkante meter – willen we een site met unieke woon- en werkkwaliteiten realiseren,” aldus Sophie Weyers. “Het gebied ‘achter het station’ wordt een nieuwe voorkant. In ons ontwerp verbinden we deze nieuwe wijk met de omliggende straten. Dit zorgt voor tal van nieuwe connecties, met het accent op meer ontmoetingsplekken.”

Uitstraling en karakter

“Architecturaal hebben we de site opgedeeld in verschillende deelgebieden, met elk hun specifieke uitstraling en karakter,” schets Weyers. “Zo is er ‘den hof’, met fijne kleinschalige doorsnee die perfect aansluit bij de omgeving. Het gebied ‘de boomgaard’ is opgebouwd rond de centrale vijver, terwijl ‘de tuin’ gelegen is aan een collectief binnengebied met speelvoorzieningen. De royale terrassen van de ‘Belvedere’-appartementen zijn dan weer gericht naar de groene omgeving. Sluitstuk is ‘de kop’; een torenvolume met een mix van functies.”

Symbiose van stad en groen

Sophie Weyers en haar team zijn erg trots om dit project te mogen ontwerpen. “Met Dreymolen zetten we met onze schouders onder een uniek stadsproject waar zowel stedelijk als landelijk wonen hand in hand gaan met het waardering voor groene infrastructuur. Stuk voor stuk aspecten die we als duurzaam architectenbureau hoog in het vaandel dragen.”

Bron: a-tract architecture
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners