Drie Belgische interieurarchitecten 'On The Road to Marmo+Mac'

On The Road to Marmo+Mac is een internationale conferentie voor ontwerpers die werken met Italiaanse natuursteen. Een selecte groep professionals, van over de hele wereld, mocht van 5 tot en met 10 mei afreizen naar Verona. Vandaar trok het gezelschap naar talloze groeves en architecturale monumenten. De Nationale federatie Natuursteenbewerkers, een onderdeel van de Cluster Complementaire Bedrijven van Confederatie Bouw, selecteerde drie Belgische interieur architecten die aan deze studiereis konden deelnemen.

Hoe verfijnd een vloer, een wastafel of andere kunstvoorwerpen in natuursteen ook zijn, alles begint met een ruw materiaal. Natuursteen is een materiaal dat zijn innerlijke schoonheid niet zomaar prijsgeeft. Wie de kwaliteit ervan naar waarde wil schatten, kan niet anders dan een grote bewondering hebben voor zij die het ontginnen, verzagen en verhandelen. Net dat is de bedoeling van On The Road to Marmo+Mac, een reis vernoemd naar de bekende vakbeurs die plaatsvindt eind september.

Gefortuneerde klanten

Landgenoten David Ampe, Loïc Willemot en Rudi Frederix mochten zich gedurende vier dagen onderdompelen in het meest tot de verbeelding sprekende materiaal in Italië. “Het was een fantastisch goed opgezette studiereis”, zegt David Ampe, die een eigen architectenbureau heeft, maar ook actief is bij het Brusselse Xaveer De Geyter Architects (XDGA). “We zijn op 5 mei geland in Milaan. De dag nadien zijn we in de ochtend met twee bussen vertrokken naar een eerste groeve. Zowat 30 architecten en ontwerpers en een groep van ruim 40 marmerverwerkers.”

Onder het internationale gezelschap bevonden zich ook Amerikanen, Chinezen en Canadezen. Een reis onder gelijkgestemden. Maar sommige collega’s maken wel indruk. “We hebben verschillende soorten marmer en graniet gezien. En uit de voorkeuren en verhalen die ik hoorde, leid ik af dat enkele van onze reisgenoten voor heel gefortuneerde klanten werken.”

Ceppo di Gré

Rudi Frederix, van F2 architecten in Heusden, houdt het iets bescheidener en ontwerpt huizen, scholen en kantoren. “Ik kan niet zeggen dat er een grote kans was op verveling. Elk van die vier dagen waren we van 8u tot 20u onderweg. En het aanbod was bijzonder divers: open groeven, tunnelgroeven, zagerijen, verkoophallen... Wat ik vooral onthouden heb, is de manier van verwerken met dunnere uitvoeringen. Ik kijk eigenlijk uit naar mijn eerste toepassing van de lichtgrijze marmersoort Ceppo di Gré van Marini Marmi. Die heeft wel indruk gemaakt.”

Waterjet

Wat eveneens indruk heeft gemaakt, is de B2B-meeting op woensdag 8 mei. “Op één dag tijd hebben we zowat 30 bedrijven gezien”, weet Loïc Willemot, die zich met de gelijknamige studio in Gent toelegt op meubelontwerp. In zijn werk heeft hij nog maar zelden natuursteen toegepast. Maar de klassiekers kent hij goed genoeg en ... laat hij het liefst links liggen. “Bedrijven die platen voorstellen of producten die je bij DHZ-zaken, laat ik passeren. Voor andere, die maatwerk aanbieden, maak ik graag extra tijd vrij.

Net daarin zit volgens Loïc het belang van de studiereis. “Omdat je ziet hoe bepaalde producten gemaakt worden, weet je dat de soms hoge prijs gerechtvaardigd is. Belgen kiezen te vaak in functie van het budget: een klassieke steen, die gezoet of gepolijst is. In Italië zag ik eens iets anders: stenen waarbij ze met een waterjet het poreuze materiaal verwijderd hadden, met een fascinerend reliëf als resultaat.” Inspiratie genoeg dus. Loïc wacht intussen vol ongeduld op enkele stalen. “Ik heb plannen voor een reeks urnen.”

Indien u meer informatie wenst over deze studiereizen kan u steeds terecht bij de Nationale Federatie van Natuursteenbewerkers.

Deel dit artikel:
Onze partners