De Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe hebben zonet de 40 projecten bekendgemaakt die doorstoten naar de shortlist van de prestigieuze EU Mies Award 2022. Van de 26 Belgische nominaties prijken drie projecten op de shortlist, met name Melopee in Gent van Xaveer De Geyter Architects, Gare Maritime in Brussel van Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA en Z33 House for Contemporary Art, Design & Architecture in Hasselt van de Italiaanse Francesca Torzo.
De shortlist is geselecteerd uit 532 genomineerde architectuurprojecten. Op de shortlist staan projecten uit achttien verschillende landen. Spanje, Oostenrijk en Frankrijk spannen de kroon met elk vijf kanshebbers op de felbegeerde prijs. In februari kennen we de vijf finalisten. De winnaars worden bekendgemaakt in april 2022.
De zeven leden van de jury - Tatiana Bilbao, voorzitter, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Triin Ojari, Georg Pendl, Spiros Pengas en de Belgische Marcel Smets – hebben veertig projecten geselecteerd die de kansen en trends van de hedendaagse Europese architectuur in de verf zetten, en die focussen op sociale inclusie, duurzaamheid en circulariteit en esthetisch onderzoek.
Bij de drie Belgische kanshebbers zijn, gezien de prijzen die ze al op hun palmares hebben, geen grote verrassingen.
Melopee, Gent (Xaveer De Geyter Architects)
Langs de Schipperskaai in Gent staat sinds het najaar van 2019 Melopee te pronken, een stadsgebouw dat een basisschool, kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang en buurtsporthal huisvest. Het perceel waarop dat alles moest verrijzen, was daar eigenlijk veel te klein voor. “Stapelend te werk gaan was dan ook een evidente keuze. Minder vanzelfsprekend was waar en hoe we de speelplaats dan moesten ontwerpen. Uiteindelijk werd net die buitenruimte, een ‘groene kamer’, de eyecatcher van ons ontwerp”, vertelt architect Willem Van Besien van Xaveer De Geyter Architects (XDGA). (lees meer).
Het gebouw in opdracht van Sogent kwam tot stand in samenwerking met Ney & Partners, boydens engineering en Daidalos Peutz.
Gare Maritime, Brussel (Neutelings Riedijk Architects)
Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, vandaag is het een inspirerende plek waar jonge en gevestigde bedrijven hun intrek kunnen nemen met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen. Neutelings Riedijk Architects ontwierp de overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa. (lees meer)
Het ontwerp van Gare Maritime kwam tot stand in opdracht van Extensa, en in samenwerking met Ney & partners, boydens engineering en OMGEVING. Het stationsgebouw is in de eerste fase zorgvuldig gerestaureerd door ALTSTADT office for architecture (voorheen Jan de Moffarts architecten), Bureau Bouwtechniek, Ney & Partners en boydens engineering.
Nieuwe vleugel Z33, Hasselt (Francesca Torzo)
Francesca Torzo won onder meer ook al de Italiaanse architectuurprijs in 2020 voor de nieuwe tentoonstellingsvleugel – Vleugel 19 - van Z33 in Hasselt. De bijzondere buitenkant van ruitvormige bakstenen sluit aan bij de baksteenarchitectuur van zowel het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel 58 als het aangrenzende begijnhof. De twee vleugels zijn verschillend, maar vullen elkaar aan en vormen een geheel. Ze passen als een puzzelstuk tussen het Jenevermuseum en de historische begijnhofsite. (lees meer).
26 Belgische nominaties
Onder de 532 nominaties waren ook 26 Belgische projecten. Ontdek ze hier.
Bij de vorige editie, in 2019, lieten de Belgische architecten zich opmerken met maar liefst 21 nominaties. Twee Belgische projecten behaalden toen een finaleplaats: PC Caritas in Melle van architecten de vylder vinck taillieu en het Skanderbeg Plein in Tirana, Albanië, van 51N4E, Plant en Houtgoed, Anri Sala en iRI. De verbouwing van 530 woningen - Grand Parc Bordeaux van Lacaton & Vassal-architectes; Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture werd in 2019 uitgeroepen tot winnaar. Wij zijn alvast benieuwd of we het ook in 2022 tot in de finale schoppen.