Dunne voegen zijn populairder dan ooit. Ze creëren een massief effect en plaatsen de gevel in de kijker. Alle gevelstenen van Wienerberger zijn geschikt voor zowel traditioneel metselwerk als voor verlijming en dunmetselen. De site Innovate.in.Architecture toont verschillende voorbeelden van originele toepassingen.
Verlijmen
Gevelstenen verlijmen wordt steeds populairder. En terecht, want deze techniek biedt heel wat creatieve en bouwtechnische alternatieven. Vooral voor het maken van grote, homogene vlakken en gedurfde verbanden.
Tijdens het verlijmen worden stenen met elkaar verbonden door een dunne laag lijmmortel. Daardoor is de voeg erg fijn. Bij een verlijmde gevel springen de stenen en niet het voegwerk meteen in het oog. Daardoor ziet hij er een stuk massiever en dynamischer uit.
Dunmetselen
Voor metselwerk met extreem dunne voegen is verlijmen niet langer het enige alternatief. Nieuwe dunmortels maken het mogelijk om ‘dun’ te metselen, zonder dat de gevel daarbij aan expressiviteit inboet.
Net zoals bij verlijmen, is de gevelsteen dominant tegenover de voeg. Dunmortels worden idealiter aangebracht met een kleiner truweel op voegdiktes van 5 tot 8 mm. Door de aangepaste samenstelling op basis van het steentype verliest de mortel minder gemakkelijk zijn water. Dit garandeert een goede hechting en verharding, waardoor de stenen perfect kunnen worden ingevlijd.
Iluzo, traditioneel gemetseld, met gelijmde look
Verlijmen en dunmetselen zitten in de lift. En terecht, want er zijn heel wat voordelen: geen nood aan opvoegwerk, onmiddellijk resultaat, geen vervuilde voegen… De technieken integreren bovendien moeiteloos de natuurlijk charme van baksteen in een strak en hedendaags ontwerp. Maar lang niet elke metselaar is vertrouwd met deze technieken.
Daarom ontwikkelde Wienerberger Iluzo, een gevelsteen die een gelijmde look combineert met traditionele metseltechnieken.
Een uitholling in het legvlak maakt het mogelijk met een klassieke mortellaag van 12 mm te werken. Vooraan zijn de stenen ca. 4 mm van elkaar gescheiden. Achteraan geven twee voetjes extra steun. Bovendien zorgen zij er ook voor dat het teveel aan mortel een uitweg vindt: de metselaar schraapt die mortel er aan de achterzijde eenvoudig af. De keuze uit stenen met een linker- of rechterkopkant maakt speciale hoekstenen overbodig.