Drie tips van KVIK voor een meer duurzame keuken

Steeds meer mensen hechten belang aan een duurzame levensstijl. Als consument kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken, indien je zowel rekening wil houden met betaalbaarheid, kwaliteit en impact op het milieu. Keukenfabrikant Kvik geeft daarom graag een duwtje in de rug voor wie niet weet waar van start te gaan voor een meer duurzame keuken thuis.

Kvik onderzocht de levenscyclus van een keuken en ging na welke onderdelen de grootste CO2-voetafdruk genereren. Op basis van deze studie maakten ze een korte en duidelijke gids op voor consumenten die duurzame keuzes willen maken bij het plannen van een nieuwe keuken.

1. Kies energiebesparende toestellen

De toestellen in jouw keuken genereren de grootste CO2-uitstoot, zowel tijdens de productie als tijdens het gebruik in huis. In totaal zijn toestellen gedurende hun levensduur goed voor de helft van de totale CO2-voetafdruk van een keuken.* Kiezen voor toestellen met het best mogelijke energielabel is daarom één van de belangrijkste keuzes die je als consument kan maken.
Naast de keuze voor energiebesparende toestellen, is het ook belangrijk dat de elektriciteit die je verbruikt afkomstig is van 100 % hernieuwbare energiebronnen. Een groot deel van de totale CO2-voetafdruk van de keuken wordt immers bepaald door je keuze van energieleverancier.

2. Kies voor hout

De keuze van het werkblad in je keuken heeft ook een impact op de duurzaamheid bij je thuis. Eén belangrijke reden is dat de CO2-voetafdruk sterk verschilt afhankelijk van het gekozen materiaal. De meest duurzame keuze is een massief houten werkblad omdat het de laagste CO2-voetafdruk heeft en bovendien kan worden gerecycleerd. Ook een werkblad uit laminaat is een slimme keuze wat betreft de prijs en het onderhoud. Daarbovenop scoort laminaat ook goed op vlak van duurzaamheid omdat het gaat om een product op houtbasis. Composiet is heel populair voor werkbladen, maar het is goed om weten dat dit materiaal meer dan 6,5 keer meer CO2 genereert dan een werkblad uit laminaat.

Kvik gebruikt in zijn werkbladen uitsluitend gecertificeerd massief hout en laminaat. Rubio is een Cradle2cradle-gecertificeerde coating voor eik die zelfs bestand is tegen vlekken van rode biet.

3. Gerecycleerde materialen maken het verschil

Als derde tip geeft Kvik mee dat het belangrijk is om een keuken te kiezen waarvan zoveel mogelijk elementen gemaakt zijn uit gerecycleerde materialen en die nadien opnieuw gerecycleerd kunnen worden. Gedurende 2021 zet Kvik alle keukenfronten gemaakt met folie om naar folie gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Voor een kast van 60 cm recycleert de keukenfabrikant tussen de 40 en 45 PET-flessen. 99% van de kasten komen van gerecycleerde materialen en in 2021 introduceert Kvik deuren gemaakt van gerecycleerd MDF.

Wil je graag meer weten over de duurzaamheidsambities van Kvik? Via een interessant webinar neemt Kvik je mee in hun vorderingen richting circulaire keukenproductie. Märtha Rehnberg, klimaatfan in hart en nieren, blikt vooruit naar de toekomst, gevolgd door Claus Johnsen, Head of Design bij Kvik die je het laatste keukenconcept uit de doeken zal doen. Bekijk het webinar tot 1 augustus 2021 hier.

Deel dit artikel:
Onze partners