Drie tips voor de keuze van rolluiken

Huiseigenaars kiezen steeds vaker voor rolluiken. Niet verwonderlijk, want kwalitatieve rolluiken bieden heel wat voordelen. Ze zorgen voor een extra laag privacy en veiligheid. Bovendien zorgen rolluiken voor koele ruimtes in de zomer door de warme zonnestralen tegen te houden. Zo bespaar je energiekosten. Ook voor de nachtrust zijn rolluiken een zegen. Voor wie beslist om rolluiken te installeren, zijn er verschillende opties. Afhankelijk van zijn situatie kiest de klant een installatiesysteem, het materiaal en eventueel extra comfort. Specialist Wilms geeft alvast enkele tips mee.

1. Ga je bouwen of renoveren?

Afhankelijk van het type bouwproject komen andere soorten rolluiken in aanmerking. 

  • Ben je van plan om te bouwen? Denk dan zeker goed na over het plaatsen van inbouwrolluiken. Deze rolluiken worden in de spouwmuur ingebouwd. Dankzij het ShutterX® systeem zijn Wilms inbouwrolluiken volledig luchtdicht. Er is geen perforatie meer van de binnenmuur én het rolluik is onzichtbaar vanaf de buitenzijde. De isolatie die wordt weggenomen voor de plaatsing wordt gecompenseerd door een composiet profiel achter de kast. Het rolluik wordt volledig onzichtbaar weggewerkt. Voor nieuwbouw zijn inbouwrolluiken zowel op esthetisch als duurzaam vlak de beste keuze. Heeft de woning nog oude rolluiken en wil je ze vervangen door nieuwe exemplaren? Dan zijn inbouwrolluiken van Wilms ook een optie.
  • Heb je renovatieplannen waarbij je ook je ramen vervangt? Dan kies je best voor opbouwrolluiken waarbij de kast enkel aan de binnenkant van je woning zichtbaar is. Hier is het ook mogelijk om de nodige ventilatie te voorzien, en de kast naadloos te laten aansluiten bij jouw interieur door de vele kleuropties.
  • Zijn je mogelijkheden voor het inbouwen of opbouwen van rolluiken beperkt? Voorzetrolluiken kan je toevoegen aan elke bestaande woning. De kast blijft zichtbaar aan de buitenkant van je huis of appartement, maar door de vele afwerkingsmogelijkheden zorgen wij voor een perfecte aansluiting met het bestaande schrijnwerk. Je kan voorzetrolluiken zowel 'op de dag' als 'in de dag' laten monteren. Dan zijn ze ook minder prominent zichtbaar.

 

2. Welk materiaal voor mijn rolluiken?

Hedendaagse rolluiken bestaan uit PVC of aluminium. Houten rolluiken worden nauwelijks nog gemaakt.

  • Aluminium rolluiken zijn veilig, sterk en hebben een strakke uitstraling. Ze zijn beschikbaar in meerdere kleuren en kunnen grotere oppervlakten bedekken.
  • PVC-lamellen zijn kwalitatief, sterk en duurzaam. Ze zijn prijstechnisch iets interessanter, maar zijn daarentegen wel beschikbaar in minder kleuren en beperkter in oppervlakte.

 

3. De bediening: comfort of XL comfort?

Hoewel een manuele bediening - de zogenaamde lintbediening - nog steeds mogelijk is, worden de meeste rolluiken vandaag geautomatiseerd. Dit biedt niet alleen extra comfort en een minimum aan bekabeling, maar verhoogt ook de veiligheid van de woning. Door de starre verbindingen is het namelijk moeilijker voor inbrekers om de rolluiken op te tillen. Door de rolluiken aan te sluiten op een domoticasysteem, of te werken met een smart home oplossing of timer, kan je bovendien aanwezigheid simuleren tijdens vakantieperiodes. 

De automatische of elektrische bediening van rolluiken kan op meerdere manieren gebeuren. Je kan kiezen tussen één schakelaar per rolluik, bediening in groep of de aansluiting van de rolluiken op uw domoticasysteem. Een afstandsbediening biedt de meeste vrijheid. Ook via smartphone of tablet kan je rolluiken aansturen eender waar ter wereld. De plaatsing van sensoren en een tijdsklok maken jouw comfort compleet.

Wil je in de winter genieten van de veiligheid en het comfort van rolluiken? Dan plaats je best je bestelling in de zomer. Zo ben je zeker dat alles tijd geleverd en geplaatst wordt.

Bron: Wilms
Deel dit artikel:
Onze partners