Pro bonowerk wordt enigszins sceptisch bekeken in de wereld van de architectuur, zo stellen althans Patrick McLoughlin en Chad Johnson, de oprichters van Build Abroad, een vrijwilligersorganisatie die instaat voor architecturale taken in ontwikkelingslanden. Zij stellen drie nieuwe manieren voor waarop architecten als vrijwilligers aan de slag kunnen.
Veel architecten geloven dat vrijwilligerswerk hun job een slecht imago geeft en het beroep devalueert. Dit klopt doorgaans, maar er is één scenario waarin deze stelling niet opgaat: vrijwilligerwerk met het oog op liefdadigheid, het helpen van zij die daar echt nood aan hebben. Architectuur is immers een krachtig en vaak een genoodzaakt middel in ontwikkelingslanden.
Vrijwilligerswerk als architect kan een zeer verrijkende ervaring zijn. Naast de duidelijke impact die het heeft op de betreffende gemeenschap, kan het ook een diepgaand effect hebben op de architect in kwestie. Het is een kans om iets nieuws te doen, buiten de kantoormuren en met mogelijkheden om outside the box te denken. Er dienen zich nieuwe uitdagingen aan waaraan de vrijwilligers zelfs kennis kunnen overhouden die ze nadien kunnen toepassen binnnen de bekende kantoormuren. Wat zeker ook een voordeel mag zijn, is dat het een mooie gelegenheid biedt om te reizen en nieuwe culturen te ontdekken.
Er zijn verschillende mogelijkheden wat deze architecturale missie betreft. De bekendste organisaties op dit vlak zijn Architecture for Humanity en Habitat for Humanity, maar hier stellen we drie andere, groeiende organisaties voor die eveneens mooie kansen bieden.
Build Abroad
De missie van Build Abroad is het bouwen en herstellen van gemeenschappen over heel de wereld, door middel van sociaal verantwoorde constructievrijwilligers die projecten opzetten gaande van woningen en scholen tot hulpverlening bij rampen. Build Abroad biedt kansen om elke week van het jaar te reizen. Men werkt met grassroots-organisaties om projecten op te zetten die de unieke en specifieke noden van de betreffende gemeenschappen tegemoet komen. Op dit moment heeft Build Abroad locaties in Costa Rica, Guatemala en Peru. Er worden steeds nieuwe locaties toegevoegd. Zo is men bezig met het starten van een project in Nepal om daar te helpen na de aardbeving eerder dit jaar.
Deze organisatie steunt verschillende projecten over de wereld en organiseert elk jaar workshops voor vrijwilligers. Men combineert vrijwilligerswerk met het financiëren van specifieke projectdoelen, waarbij men bijvoorbeeld designcompetities organiseert en internationale bouwprojecten opzet. Hierbij is er een nadruk op het designproces waarbij men ook beroep doet op de plaatselijke gemeenschap voor ideeën. Men neemt een beperkt aantal mensen voor drie maanden mee naar verschillende landen. Op dit moment wordt er gewerkt aan een designworkshop in Italië.
Journeyman International is een organisatie die het mogelijk maakt voor architectuurstudenten en jonge professionals om te kunnen bijdragen op verschillende manieren. Ze bieden onder meer stageplaatsen aan die werken zoals binnen een traditioneel bedrijf, waarbij vrijwilligers werken aan ontwerpen die doorgaans gebruikt worden voor non-profitorganisaties. Ze werken ook rechtstreeks met studenten om hen te begeleiden bij hun thesisprojecten. Ten slotte hebben ze het Emerging Professionals Program dat vrijwilligers toestaat om masterproeven verder af te werken en creditpunten te verdienen. In sommige gevallen sturen ze studenten als vrijwilligers naar internationale projectsites, zoals in Rwanda of in de Filipijnen.
Bron: Archdaily