Druk jaar voor VVIA: Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018

Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 (European Year of Cultural Heritage, EYCH2018) is van start gegaan. Het belooft een druk jaar te worden voor VVIA (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw). Burgers en verenigingen door de Europese Commissie zullen zich inzetten voor het behoud en de ontsluiting van het gemeenschappelijk cultureel erfgoed. Het officiële startsein werd in Milaan al op 7 december 2017 gegeven door de Europese Commissie.

Om in alle landen het behoud en de ontsluiting van industrieel erfgoed voorop te plaatsen werkt de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw sinds vorig jaar mee aan de projecten van EFAITH (Europese Federatie van Verenigingen voor Industrieel en Technisch Erfgoed). EFAITH zal de Europese Commissie bij dit speciale jaar adviseren en begeleiden bij de aanpak.

 

Industrieel en technisch erfgoed

Voorzitter van VVIA, Adriaan Linters, vertegenwoordig de sector industrieel en technisch erfgoed binnen het stakeholderscommittee. In augustus vorig jaar organiseerde VVIA al een eerste informatiedag over het Europees Jaar en zet zich sindsdien in voor het succes ervan in Vlaanderen.

In Vlaanderen gaan nog veel sites en objecten verloren in de sector van het industrieel erfgoed. Denk maar aan de kolenwasserij in Beringen die recent op de shortlist van de Europese lijst van meest bedreigde gebouwen geplaatst is. Het is dus belangrijk voor VVIA om in te spelen op de kansen van dit Europees Jaar.

 

Burgerinitiatief

In de voorbije halve eeuw waren het vooral verenigingen met vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud van sites en collecties. Bijvoorbeeld de oude jeneverstokerij Stellingwerff-Theunissen in Hasselt, nu het Nationaal Jenevermuseum, was het eerste industrieel gebouw dat in Vlaanderen als monument wettelijk beschermd werd in 1975.

Het is door burgers die de straat optrokken en actievoeren dat vele gebouwen er nu nog staan. EFAITH wil daarom vooral verwijzen naar de rol, plaats en inzet van deze vrijwilligers en verenigingen.

 

Grensoverschrijdende samenwerking

VVIA en EFAITH willen in het Europees Jaar ook grensoverschrijdende samenwerkingen tussen vrijwilligers en verenigingen aanmoedigen. Om verenigingen uit verschillende landen met elkaar te verbinden startte ze een project op waarvoor acht Vlaamse organisaties zich al aangemeld hebben. Momenteel worden er al gesprekken gevoerd met Noord-Franse en Nederlandse organisaties rond gezamenlijke initiatieven. Door grensoverschrijdende samenwerking te versterken, wilt VVIA ook Vlaams erfgoed in het buitenland onder de aandacht brengen.

Er werden daarnaast zes thema’s geselecteerd, verdeeld over zes maanden. Verenigingen en organisaties in elk land kunnen in de loop van die specifieke maand speciale activiteiten onder één koepel organiseren. Voor maart en april werden al twee projecten aangekondigd: een internationaal stoom-weekend op 17-18 maart en een internationale bijeenkomst van mijnerfgoedverenigingen in Beringen op 13-15 april.

Voor meer informatie over de themamaanden kan u hier terecht.

 

Europese EYCH2018-label

Via EFAITH kunnen industrieel erfgoedprojecten het Europese EYCH2018-label aanvragen. Dit label kan toegekend worden aan grensoverschrijdende projecten waarbij organisaties uit minstens twee (en bij voorkeur drie) landen betrokken zijn of aan lokale en regionale projecten die zich onder de koepel van een van de themamaanden scharen.

Extra informatie en aanvraagformulieren vindt u hier

 

40 jaar

VVIA werd op 1 mei 1978 opgericht en zal dit jaar dus 40 jaren bestaan, het is daarmee de oudste landelijk werkende vereniging voor industriële archeologie op het Europese continent. Ze hebben altijd gewerkt zonder overheidssubsidiëring en met inzet van vrijwilligers. Zo zullen ze nu nog altijd verder werken.

Bron: VVIA
Deel dit artikel:
Onze partners