Duiktank TRANSFO: zinken in Zwevegem

Eind 2014 zullen zowel vrijetijds- als professionele duikers een plons kunnen wagen in de duitank TRANSFO in Zwevegem. Het project is een herinrichting van één van de oliereservoirs op de site van de voormalige elektriciteitscentrale, naar een ontwerp van architectenbureau Luk Derycke . De site is bouwkundig industrieel erfgoed en wordt gerestaureerd en herbestemd in fases, waarvan de duiktank er één is. De duikput zal een inhoud hebben van maar liefst 4.710.000 liter water.
Eind 2014 zullen zowel vrijetijds- als professionele duikers een plons kunnen wagen in de duiktank TRANSFO in Zwevegem. Het project is een herinrichting van één van de oliereservoirs op de site van de voormalige elektriciteitscentrale in Zwevegem, naar een ontwerp van architectenbureau Luk Derycke . De ganse site is bouwkundig industrieel erfgoed en wordt gerestaureerd en herbestemd in fases, waarvan de duiktank er één is. De duikput heeft een doorsnede van 20 meter en is 15 meter diep, met een inhoud van maar liefst 4.710.000 liter water.




Het uitzicht van het reservoir wordt bewaard, op aanvraag van de dienst Monumenten en Landschappen. Er wordt gewerkt met een kuip in een kuip, waarbij de inwendige kuip asymmetrisch geplaatst wordt waardoor de technische ruimten, omkleedruimtes en dergelijke in de restruimte onderdak vinden. Het gesloten dak wordt vervangen door een luchtkussendak zodat tijdens het duiken de lichtbron zich aan de oppervlakte bevindt zoals in echte duiksituaties. In de buitenmantel worden kleine ronde gaten geboord, zodat ’s avonds de duiktank licht uitstraalt. De industriële sfeer wordt behouden in de afwerking.




Bij de bouw van de duiktank komen heel wat uitdagingen kijken volgens het architectenbureau. Om een diepte van 15 meter te kunnen behalen, werd de bestaande tank uitgediept. Ook is het zeer moeilijk om werken van grote omvang uit te voeren in een beperkte ruimte. Voorts is het geen sinecure om materiaal te vinden dat de grote waterdruk kan weerstaan.




Het architectenbureau heeft getracht een gebouw te ontwerpen waarbij een minimalistische aanpak toch de nieuwsgierigheid van toevallige passanten opwekt. Zo loopt de inkom taps toe, waarbij een onderwatervenster een zicht geeft op het bassin.




Een sterkte isolatie van de kuip is een must, daar de vereiste watertemperatuur tussen de 16 à 18 °C bedraagt. Voorts zorgt een warmtepomp voor energieterugwinning, waarbij de warmte uit de lucht onder het luchtkussendak gerecupereerd wordt. Via een accumulatievat houdt deze vervolgens de watermassa op temperatuur.
Deel dit artikel:
Onze partners