In een groot appartementsgebouw vormt de efficiënte verdeling van de warmte vanuit de stookplaats over de afzonderlijke units mee de sleutel tot een duurzaam eindresultaat. Met de compacte, voorgemonteerde en montagevriendelijke afleversets Plurimod leverde Caleffi een aanzienlijke bijdrage aan het gloednieuwe project CityGate in Machelen.
CityGate is een indrukwekkend nieuwbouwproject gelegen in Machelen, een randgemeente op een boogscheut van de bruisende hoofdstad. In een eerste fase werd een appartementsgebouw met in totaal 166 woningen afgerond. Later volgen nog twee soortgelijke complexen. “De centrale stookplaats is uitgerust met twee gasgestookte ketels in een cascade-opstelling, en een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water”, zegt Floris van ’t Verlaat, Project Solutions Manager bij Caleffi. “De meeste appartementen worden verwarmd via radiatoren, de meer luxueuze appartementen van het gebouw zijn uitgerust met vloerverwarming. In die appartementen leverden we de verdelers voor de vloerverwarming.”
Voorgemonteerde afleversets
Caleffi draagt zijn steentje bij met oplossingen voor zowel de appartementen als de technische ruimte. Om de warmte van de stookplaats te verspreiden over de appartementen, voorzag Caleffi in de nodige afleversets. De keuze viel op Plurimod, een nieuwe en bovenal duurzame oplossing van Caleffi. “Dit is een compacte unit met kogelafsluiters, een drukverschilregelaar om de secundaire installatie correct te kunnen inregelen en balanceren, en een zoneventiel om de warmtevraag te reguleren”, zegt van ’t Verlaat. Het systeem werd ook voorzien van Caleffi energiemeters, om de energie die aan de woning wordt geleverd precies te berekenen. “Het grote voordeel is dat de afleversets volledig voorgemonteerd zijn. Een groot verschil met oplossingen van andere bedrijven, want doorgaans bevat de installatie vier afzonderlijke, losse componenten – afsluiters, inregelaars, een zoneventiel en een energiemeter – wat de kans op fouten en lekkages verhoogt. “
Met Plurimod biedt Caleffi een passend antwoord op de vraag naar meer duurzaamheid. “De dynamische inregeling, op basis van drukverschil, draagt daar toe bij. Op die manier kan Plurimod het juiste debiet voor elke woning instellen en kan de eindklant zich ervan verzekeren dat er nooit teveel water naar hetzelfde appartement wordt gestuurd. Zo blijft het temperatuurregime te allen tijde onder controle, en vermijd je dat de retourtemperatuur stijgt en zo het rendement afneemt”, legt van ’t Verlaat uit.
'Dankzij de dynamische inregeling, op basis van drukverschil, kan het juiste debiet voor elke woning ingesteld worden'
Een bijkomend voordeel is dat de installatie relatief eenvoudig ingeregeld kan worden. “Bovendien bieden we als Caleffi hierbij de nodige ondersteuning. Ook in dit project hebben we de installaties in de eerste paar appartementen samen met de installateur uitgevoerd. Nadien kon de installateur er gemakkelijk zelf mee aan de slag. Toch is ondersteuning in de beginfase geen overbodige luxe, zeker bij complexe installaties waarbij de installateur niet altijd een zicht heeft op de berekeningen die bij de ontwerp- en studiefase zijn verricht.”
Advies en kennis
“Zowel in België als in Nederland worden we geconfronteerd met de uitdaging om te verduurzamen. In Nederland is dan nog eens de duidelijke keuze gemaakt om ‘van het gas af te stappen’”, gaat van ’t Verlaat verder. “Dat resulteert in een noodzakelijke mentaliteitswijziging, ook bij installateurs, eindklanten, gebouweigenaren en studiebureaus. Die zijn, nog meer dan vroeger, op zoek naar kennis en gericht advies. Als bedrijf met een breed portfolio, gaande van oplossingen voor opwekking tot afgifte, denken we een mooie totaaloplossing te kunnen aanbieden, die op vlak van efficiëntie het beste uit een systeem haalt.”
Van ’t Verlaat blikt terug op een knappe realisatie met een duurzaam eindresultaat. “Ook onrechtstreeks is er sprake van verduurzaming, want dankzij de centrale afleesmodule op de energiemeter kan je vanop afstand inzicht krijgen in de meterstanden. Zo wordt in één oogopslag en per appartement de actuele meetstand duidelijk. Dergelijk inzicht in het verbruik is van groot belang”, concludeert van ’t Verlaat.