Het ZIN-project in de Brusselse Noordwijk illustreert hoe gebouwen kunnen bijdragen aan duurzamere steden en het verbeteren van stedelijk welzijn. Dit groenconcept omvat een panoramische daktuin, een groene gevel, een publieke serre en een groene invulling van de kantoren. Ook de hulp van Optigrün en Sita Bauelemente werd ingeschakeld.
In de kantoorwijk bij het Noordstation in Brussel bevindt zich het ZIN-project, gesitueerd in het recent gerenoveerde Marie-Elisabeth Belpairegebouw. Dit gebouw combineert wonen, werken, en verblijven in een zebra-patroon design, afgewisseld etage per etage, om zo de wijk nieuw leven in te blazen. Daarnaast wil het groenconcept van het ZIN project aantonen dat gebouwen ook kunnen bijdragen tot duurzame steden en een verbetering van het stedelijk welzijn.
Joris Deseyn van designstudio Plant & Houtgoed benadrukt de integratie van groen binnen het gebouw. "Samen met de architect gingen we op zoek naar de ideale manier om het groen dichter bij de mens te krijgen en te integreren in het gebouw. In het ontwerp voegden we een panoramische daktuin op de 29ste verdieping, een publiek toegankelijke serre op het gelijkvloers, gevelgroen over 17 verdiepingen en intense binnenplanting toe."
Binnen het project staat ecologie centraal waardoor de designstudio besloot te werken met inheemse vegetaties. En ook de gelaagdheid van beplantingen zorgen voor een maximale natuurlijke beleving.
De daktuin combineert beloopbaar grind, kruidenlagen en boomlagen die niet alleen voor een natuurlijk gevoel zorgen, maar ook bijdragen aan de waterbuffering en verkoeling van het gebouw.
Joris Van den Maegdenbergh van Ecoworks: "De aanleg van een groendak is één zaak, maar het moet ook onderhouden worden. Binnen het ZIN-project is daar goed over nagedacht met een onderhoudscontract voor de komende 18 jaar en een goed uitgewerkt beheerplan. Op de terrassen wordt het onderhoud vergemakkelijkt door de keuze voor plantenbakken. Hierdoor zal het groendak alleen maar in waarde toenemen."
Geert de Bruijne van Optigrün Benelux legt uit hoe de circulaire aanpak bijdraagt aan het project: "Vanaf het begin werden we betrokken in het project. Al onze producten die in het ZIN-project gebruikt zijn, worden gemaakt op basis van gerecycleerde materialen."
De panoramische daktuin is niet zomaar een groendak, sedum dak of extensief dak maar een effectieve daktuin met bomen tussen vier à zes meter hoog.
"De drielaagse opbouw van de daktuin maakt gebruik van de beschermlaag RMS 900 om de afdichting te beschermen met daarbovenop de FKD 60 drainagelaag van 6 cm hoog met dubbele werking. Enerzijds houdt deze laag het water vast om de beplanting van water te voorzien én tegelijkertijd laat het overtollige water zo snel en efficiënt mogelijk afvoeren. Daarbovenop komt de filterlaag die ervoor zorgt dat de kleine deeltjes van het substraat niet gaan meespoelen met de afvoer en in de riolering terecht komen. Naast de gerecycleerde materialen maken we ook gebruik van een lokaal geproduceerd substraat waarmee we de circulaire economie kunnen integreren in het geheel.", preciseert Geert met trots.
"VMA Druart contacteerde ons omdat ze een oplossing zochten voor de hemelwaterafvoer van alle terrassen. Daar werd de SitaCompact voor gekozen", vertelt Miriam Corremans van Sita Bauelemente. “Deze terrassen liggen allemaal mooi boven elkaar waardoor de regenpijp van de ene verdieping naar de andere kan doorlopen. Elk terras oppervlakte heeft normaal gezien twee dakafvoeren nodig: een om de hemelwaterafvoerleiding door te laten gaan en een om het water van het terras te laten afvoeren. Onder het terras connecteert men dan de regenpijp met de hemelwaterafvoerleiding. Ondertussen kan Sita hier ook een nieuwe oplossing bieden: de Compact buissteun. De buissteun wordt in de dakkolk gestoken en is voorzien van openingen die het water van het terras meteen laat meevloeien met het water van de regenpijp. Met dit systeem kan je dus een dakkolk per terras uitsparen.“
Het belangrijkste topic van het ZIN project is duurzaamheid en circulariteit en alle Sita Bauelemente producten passen perfect in dit plaatje. Miriam toont dit aan de hand van een voorbeeldproject uit Duitsland aan: “Bij de renovatie van een dak die zo een 50 jaar geleden aangelegd werd, blijkt dat de dakkolken nog in perfecte staat zijn. Mocht men indertijd een dakkolk met schroefflens hebben geplaatst dan kon men de dakkolken nu gewoon hergebruiken in hetzelfde of in een ander project.“