Nog tot 31 oktober 2015 is Milaan gaststad van de 34ste Wereldtentoonstelling. Dit jaar is het centrale thema: Feeding the planet, Energy for life. Duurzaamheid staat centraal bij het Belgische paviljoen en ongeveer zestig procent van de Wereldexpo is opgetrokken uit duurzaam PEFC-gelabeld hout.
België
Het Belgische paviljoen is een ontwerp van architectenbureau Patrick Genard & Asociados in samenwerking met architect Marc Belderbos en bouwteam Besix-Vanhout. Cenergie stond in voor het concept en de studie van de technieken. Naast het centrale thema van de tentoonstelling staan hier ook de thema's duurzame constructie, technologische innovatie en de Belgische identiteit in de kijker. De duurzame karakteristieken van het paviljoen omvatten de beperking van de energievraag, het beheer van waterverbruik en het gebruik van natuurlijke en recycleerbare materialen zoals hout. Zo werd er aanzienlijk weinig beton gebruikt voor de constructie en voornamelijk PEFC-gelabeld hout.
Duurzaam hout op grote schaal
Niet enkel het Belgische paviljoen is opgetrokken uit PEFC-gelabeld hout, maar ongeveer zestig procent van de Wereldexpo is opgetrokken uit duurzaam hout. He Franse paviljoen, een omgekeerd reliëf met bergen als basis, bestaat uit hout afkomstig van het Juragebergte dat komt uit een straal van vijftig kilometer rond de productiesite. Een groot deel van dit hout draagt het PEFC-label. Ook het skelet van het Ierse paviljoen is gebouwd met gelijmd laminaat afkomstig uit PEFC-gecertificeerde bossen. Het Colombiaanse paviljoen vormt dan weer een symbiose tussen architectuur en respect voor het milieu op het gebied van voedsel, water en duurzaamheid. Al het hout gebruikt voor het paviljoen van Colombia komt namelijk uit Italiaanse dennenbossen en draagt het PEFC-label. Ook een opvallende verschijning op de Wereldexpo is Oostenrijk. Het Oostenrijkse paviljoen betreden doet denken aan een bos in wandelen. Hiermee wil het land het typische Oostenrijkse boslandschap in de kijker zetten. Ongeveer de helft van de landoppervlakte van Oostenrijk bestaat namelijk uit bossen waarvan zeventig procent het PEFC-certificaat draagt.
PEFC-certificaat
PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes en is het grootste boscertificatiesysteem ter wereld. PEFC-gelabeld hout is meer bepaald hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Producten met het PEFC-logo garanderen de herkomst van het hout uit verantwoord beheerde bossen. Concreet betekent dit een bosbeheer dat tegelijk economisch leefbaar, milieuvriendelijk en sociaal gunstig is. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van bossen. In België is bijna de helft van de bosoppervlakte PEFC-gecertificeerd en publieke bossen in Wallonië hebben zelfs een PEFC-percentage van 98%.