Duurzaam waterbeheer met RENOLIT ALKORPLAN in de Franse Alpen

In het skigebied Superdévoluy in de Franse Alpen heeft RENOLIT ALKORPLAN geomembranen de ecologische en logistieke uitdagingen van waterbeheer in bergachtige gebieden succesvol aangepakt. De focus van het project lag op de renovatie en uitbreiding van twee naast elkaar liggende reservoirs om de capaciteit en functionaliteit ervan te verbeteren voor kunstmatige sneeuwproductie, landbouw, brandbestrijding en drinkwatervoorziening.

Complexe uitdagingen in bergreservoirs

Bergreservoirs kampen met ongewone uitdagingen zoals barre weersomstandigheden en beperkte toegankelijkheid. De reservoirs moeten geschikt zijn voor diverse toepassingen, elk met eigen vereisten. Het project nabij het skigebied Superdévoluy, gelegen op een hoogte van 1800 meter, moest rekening houden met het delicate ecosysteem en de noodzaak om de capaciteit en functionaliteit van de waterbassins uit te breiden.

Vergrote capaciteit en verbeterde functionaliteit

Na renovatie zouden de waterreservoirs een oppervlakte van 3,8 hectare beslaan, wat een capaciteitstoename van 50% betekent, goed voor een totaal volume van 239.330 m³. Het project had een oplossing nodig die bestand was tegen extreme omgevingsfactoren zoals lage temperaturen en hoge uv-blootstelling, terwijl het ook voedselveilig moest zijn voor gebruik in nabijgelegen restaurants.

Innovatieve oplossingen met RENOLIT ALKORPLAN

Voor dit project werd het RENOLIT ALKORPLAN HYDRO H DW 35052 geomembraan gebruikt, een lichtgrijs, homogeen membraan van 1,5 mm dik op basis van soepele polyvinylchloride (PVC-P). Dit membraan verving het in 1994 geïnstalleerde RENOLIT ALKORPLAN HYDRO 35054 geomembraan, na een opmerkelijke levensduur van 29 jaar. De duurzaamheid en betrouwbaarheid van dit membraan bleken ideaal voor de uitzonderlijke omgevingsomstandigheden van het project.

Duurzaam en betrouwbaar

Het gekozen PVC-membraan presteerde uitstekend onder lage temperaturen en voldeed aan de drinkwatervereisten van het project, wat essentieel is voor de waterveiligheid in de hooggelegen restaurants. Deze duurzame en veelzijdige oplossing toont aan dat RENOLIT ALKORPLAN geomembranen perfect voldoen aan de complexe vereisten voor multifunctionele, hooggelegen waterbassins.

Conclusie

Het succes van dit project onderstreept de hoogwaardige en duurzame aard van RENOLIT ALKORPLAN geomembranen. Deze oplossingen voldoen aan de strenge eisen voor renovatie en uitbreiding van waterbassins in bergachtige gebieden, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen.

Bron: RENOLIT ALKORPLAN
Deel dit artikel:
Onze partners