Duurzaam wonen in het bruisende hart van Vilvoorde (STYFHALS)

Midden in het winkelhart van de stad Vilvoorde verrijst binnenkort een verrassend nieuwbouwproject: “Residentie Karmel”. Het gaat om een geïntegreerd en ecologisch stadsproject, ontworpen door het architectenbureau STYFHALS uit Machelen, en omvat twee losstaande gebouwen met in totaal 29 appartementen. De voorbereidende werken vangen aan in de zomer van dit jaar. De oplevering staat gepland voor het najaar van 2025.

privédomein en groenzones

Residentie “Karmel” omvat twee losstaande gebouwen met 29 hedendaagse en energiezuinige appartementen. Er zijn vijf types appartementen: naast de appartementen met één, twee of drie slaapkamers zijn er ook enkele ‘penthouses’ met een omvang van 145 m2 en één (kleine) studio. Alle units zijn voorzien van een ruim privéterras.

De bewoners zullen ook kunnen vertoeven in de (dak)tuinen van de residentie. Tussen de twee gebouwen bevindt zich namelijk een gemeenschappelijke tuin met originele zit- en trapelementen. Daarnaast is er in het gebouw aan de kant van de Leuvensestraat een commerciële ruimte op het gelijkvloers met bovenop een private buitenruimte met graszones, vaste planten, kleine bomen en zitplaatsen die enkel toegankelijk is voor de bewoners.

Verder loopt er langs de gebouwen en het binnenplein een pad dat overdag een publieke doorgang vormt tussen de Leuvensestraat en de Riddersstraat. ’s Nachts is de doorgang enkel toegankelijk voor bewoners. Aan de Leuvensestraat is het pad overdekt, maar vanaf het binnenplein tot aan de Riddersstraat loop je in de openlucht tussen weelderige sieraanplanting.

 

hedendaags comfort en duurzaamheid

Qua vorm en stijl past de nieuwbouw bij de omliggende bebouwing. Het project oogt hedendaags en toch bescheiden. Een baksteen in zachtrode kleur geeft de gevels een rustig doch karaktervol uiterlijk. De commerciële ruimte op het gelijkvloers aan de Leuvensestraat krijgt bovendien een eigen identiteit door het gebruik van architectonisch beton. Verder wordt het karakter van Residentie Karmel mee bepaald door elegante verticale ramen en luchtige borstweringen met spijlen in natuurkleurig aluminium.

De bewoners zullen kunnen genieten van al het nodige hedendaags comfort dankzij de vooruitstrevende en ecologische aanpak. De afwerking gebeurt met duurzame materialen en er is een bijzondere aandacht voor kwaliteit en leefbaarheid. Alle appartementen zijn voorzien van geavanceerde verluchtingssystemen, vloerverwarming en toekomstgerichte technische voorzieningen.

Sébastien François, zaakvoerder van projectontwikkelaar Custombuild vult aan: “Alle appartementen hebben minimum een E30 E-peil, ook wel BEN 30 genoemd. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Er wordt onder andere overal vloerverwarming voorzien die aangesloten is op warmtepompen. Verder schenken we in dit project specifiek aandacht aan een correcte verwerking van het hemelwater. De (dak)tuinen hebben sowieso, naast hun esthetische en ecologische waarde, een bufferend en vertragend insijpeleffect. Verder zetten we volop in op hergebruik van zuiver regenwater, via grote regenwatertanken waarop recuperatie voor toiletspoeling wordt aangesloten. En er komt een afzonderlijke tank waarin hemelwater afkomstig van het groendak wordt opgevangen. Dat water recupereren we voor irrigatie van alle aanplanting tijdens drogere periodes.”

 

STAD IN TRANSFORMATIE

Residentie Karmel heeft een Mobiscore van 9,3 op 10. Dat betekent dat het aanbod van openbaar vervoer uitstekend is en de bewoners zelden gebruik zullen moeten maken van een auto. Bovendien zijn scholen, winkels en horeca zeer goed te voet of met de fiets bereikbaar. Ook zijn er vlakbij tal van mogelijkheden tot ontspanning, sport en cultuur, net als diverse zorgfaciliteiten.

Vilvoorde telt bijna 46.000 inwoners, waarvan de helft tussen de 25 en de 65 jaar oud. Een relatief jonge bevolking en dat vertaalt zich in een opvallende stadsdynamiek. Dit merk je ook aan de vele strategische projecten in Vilvoorde, zowel op sociaal-cultureel, ruimtelijk als economisch vlak: het Kanaalpark is opgewaardeerd, het grote stadsvernieuwingsproject ‘4 Fonteinen’ krijgt zichtbaar vorm, Buda verandert stilaan in een dynamische bedrijvenzone, de plannen liggen klaar voor de ontwikkeling van de Asiat-site... Kortom, een stad in volle transformatie.

Deel dit artikel:
Onze partners