Duurzame en energiezuinige verlichting in station station Luik-Guillemins

Het NMBS-station Luik-Guillemins is een echt multimodaal platform. Bovendien is het een van de drukste stations van Wallonië, en een echt nationaal en internationaal spoorwegknooppunt. In september 2009 werd het gloednieuwe station van Guillemins ingehuldigd. Het architecturale modernistische hoogstandje met zijn majestueuze koepel van glas en metaal werd ontworpen door architect Santiago Calatrava Valls. De meesterlijke architectuur van het station groeide uit tot een echt symbool dat veel toeristen naar de Vurige Stede trekt. 

Om de architectuur van het gebouw in het licht te zetten, kwam de architect op het idee van indirecte verlichting. Om geen afbreuk te doen aan het kunstwerk wilde hij de HID-projectoren bijna onzichtbaar maken door ze in lichtbakken te plaatsen.

Met die configuratie bereikte hij de onopvallendheid waarnaar hij zocht. Maar omdat de armaturen zo moeilijk toegankelijk zijn en de lampen van HID-projectoren regelmatig moeten worden vervangen, zorgt dat ervoor dat het lastiger is om de verlichting te onderhouden.

Daarom wilde de NMBS de bestaande verlichting vervangen door ledarmaturen. Zo kan de spoorwegmaatschappij de vruchten plukken van een installatie die:

  • Duurzaam en gemakkelijk in onderhoud is;
  • Het energieverbruik met minimaal 15% vermindert;
  • Het station beter verlicht;
  • Discreet in de bestaande structuren is geïntegreerd.

Schréder BE, dat in 2014 de armaturen voor de verlichting van de esplanade voor het station mocht leveren, kreeg de opdracht om de nieuwe verlichting te plaatsen.


Uitdagingen aanpakken met fotometrische expertise

De eerste stap in dit project was de fotometrische studie. Hiervoor maakte het studiebureau van Schréder een 3D-model van het station. Daarna bestudeerden de Schréder-specialisten de optimale verlichtingsoplossing, waarbij ze rekening hielden met 3 factoren:

  • De gevraagde lichtsterktes behalen met alleen maar indirecte verlichting;
  • De staal- en glasstructuur die de weerkaatsing van het licht beïnvloedt;
  • Armaturen die in de lichtbakken van de bestaande HID-armaturen konden worden geïntegreerd.

Om de doelstellingen van de NMBS te bereiken, stelde Schréder BE voor om TAG-armaturen te plaatsen in de lichtbakken op het niveau van de technische masten op de perrons. Het compacte en robuuste mechanische ontwerp van de TAG-armatuur minimaliseert de montagebeperkingen en garandeert dat de optische units weinig ruimte in beslag nemen. Bovendien zijn er verschillende soorten bevestigingen beschikbaar die toelaten om de lichtstroom zo goed mogelijk te richten.

Voor de liften die de reizigers van de esplanade naar de perrons brengen, raadde Schréder BE de OMNISTAR-armatuur aan: 4 in elke lift. OMNISTAR is uitgerust met de nieuwste geavanceerde technologie en is efficiënt, energiezuinig en lage onderhoudsvereisten. De armatuur combineert op een ideale manier een hoge lichtstroom met een passende fotometrische verdeling.

Om de armaturen boven de schermen en ticketautomaten op de voetgangersbruggen te vervangen, stelde het studiebureau van Schréder de CONTILED-armatuur voor, een compacte armatuur voor lijnverlichting. CONTILED is uitgerust met fotometrische modules die zijn samengesteld uit modulaire hoeveelheden leds en levert zo een breed scala aan lumenpakketten. Een ander voordeel van de armatuur zijn de verschillende optieken: ze garanderen lichtverdelingen die perfect zijn afgestemd op de noden van het project.

"Het was een hele uitdaging om de 3D-simulaties en de werkelijkheid samen te laten komen via de lichtsfeer op het glazen dak en de perrons", zegt Boris Gayet, Applications Lead Designer. 

 

Van concept tot implementatie ter plaatse

Nadat de klant alle armaturen en fotometrieën goedkeurde die het studiebureau had voorgesteld, begon de pre-installatiefase.

Schréder bezorgde de installateur een exemplaar van elke armatuur. Het doel van deze fase: aan de ene kant een mock-up maken. Zo kon de NMBS zien hoe het eindresultaat eruitzag op vlak van integratie en esthetiek. Aan de andere kant liet het toe om na te gaan of de voorgestelde armaturen perfect in de lichtbakken van de oude HID-armaturen pasten.

Zodra de NMBS deze fase had gevalideerd, werden de armaturen geïnstalleerd en werd hun precieze hellingshoek vastgelegd. Elke projector is gemonteerd op een structuur die het mogelijk maakt om de hellingshoek zo in te stellen dat de lichtsterkte en uniformiteit worden bereikt waar de klanten om vragen.

Christophe Borgniet, Area Sales Manager Schréder BE: "De verlichtingsoplossingen verstandig kiezen was de sleutel tot dit project. De integratie in de bestaande structuren beperkte ons daarin. De verplichting om indirect te verlichten met krachtige ledschijnwerpers maakte alles nog complexer. Maar het onderstreepte hoe deskundig ons studiebureau is in het modelleren, definiëren van de juiste parameters en vinden van de juiste oplossing. Daarna maakte de samenwerking met de mensen op het terrein en de knowhow van de installateur het mogelijk om deze technische uitdaging aan te gaan. Elke realisatie is het resultaat van een menselijk avontuur."
Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners