Duurzame liften van Schindler voor The Wings in Diegem

Langs de Brusselse Ring in Diegem verrees een tijdje geleden het project 'The Wings', naar een ontwerp van assar Architects en MACOBO-STABO. Het hoogwaardige gebouw met werk-, vergader- en verblijfsfaciliteiten werd de eerste gecertificeerde CO2- en energieneutraliteit faciliteit van België met drievoudige BREEAM Excellent, WELL Gold & DGNB Gold certificering. Ghelamco stond in voor de ontwikkeling van de architecturale vormgeving, en ook liftenfabrikant Schindler installeerde er enkele duurzame producten.

Het complex The Wings bevindt zich op een strategisch punt in Diegem, dichtbij de luchthaven, de Brusselse Ring en een aantal belangrijke verkeerspunten. Het omliggende stedelijke weefsel bestaat uit een hotel, commerciële en kantoorgebouwen. 

Veelzijdige Schindler-liftsystemen

In dit project stond een goede en vlotte mobiliteit in het gebouw centraal. Het ontwerpteam koos voor Schindler, waarna de fabrikant 17 Schindler 5500 liften voorstelde waarvan 15 met een transit management systeem (PORT).

Dit systeem maakt het mogelijk om de functionaliteit van gebouwen eenvoudig opnieuw in te stellen, en stelt ontwerpers in staat om nieuwe gebouwen toekomstbestendig te maken. Het PORT-systeem maakt het eenvoudig om gebouwtoepassingen toe te voegen of te wisselen (zoals commercieel, residentieel of horeca), terwijl het een unieke ervaring biedt voor elke passagiersgroep. Op deze manier kunnen gebouwen zich beter aanpassen aan veranderde eisen en krijgen ze een langere levensduur.

Monotone liften en roltrap

De meeste liften (15) beschikken over een draagvermogen van 1.600 kilogram. De twee overige liften zijn goederenliften met een gewicht van 2.550 kilogram. Verder werkte Schindler drie liften nog met een paar panoramische accenten af, en werden de liftschachten voorzien van mechanische verluchtingskleppen. Aangezien het perceel gekenmerkt werd door aanzienlijke niveauverschillen tussen de twee ontsluitingsassen, voegde Schindler in de atrium een roltrap toe. Deze roltrap kreeg een uitvoering met glazen zijkanten en een RBG-ledverlichting in de roltrap.

De architectuur van The Wings richt zich op een hoogwaardige werk- en leefomgeving. In plaats van een monotone, functionele omgeving probeert het een scala aan uitzichten en ervaringen te presenteren, een verscheidenheid aan herkenbare plekken waaraan bewoners en gebruikers zich gehecht kunnen voelen.

Verschillende gebruikersgroepen

De liften van The Wings bieden verschillende gebruikersgroepen. Het gebouw heeft namelijk kantoor- en woonfaciliteiten met bijhorende parking. Daarnaast focust het complex zich ook op luchthaven-activiteiten, internationale bezoekers, een hotel met 250 kamers en verschillende werkruimtes voor expats.

Bron: Schindler
Deel dit artikel:
Onze partners