De gevel-en dakgootbekleding van LoCra is geassembleerd uit MEDITE TRICOYA EXTREME. Dat is een extreem duurzaam MDF, met een gegarandeerde levensduur van maar liefst vijftig jaar. Het milieuvriendelijke acetylatieproces is verantwoordelijk voor deze uitzonderlijke eigenschap. De nieuwe ontwerp- en toepassingsmogelijkheden die voortvloeien uit de combinatie van geacetyleerde houtvezels met de productietechnologie van Medite MDF vormen een zeer interessante en stimulerende ontwikkeling voor ontwerpers en architecten.
MEDITE TRICOYA EXTREME beschikt over een uitstekende dimensiestabiliteit en duurzaamheid, zelfs onder de meest veranderde weersomstandigheden. De panelen worden afgewerkt met een UV-bestendige renolit-folie en kunnen eventueel gecombineerd worden met de buitenschrijnwerkerij van ramen. Er wordt gebruikgemaakt van een gifvrij en milieuvriendelijk proces. Ook conventionele, watergedragen lakken kunnen toegepast worden.
Krimpen en uitzetten tegengaan
Bij de productie van MEDITE TRICOYA EXTREME wordt technologie, gebaseerd op het acetyleren van hout, toegepast. De fysieke eigenschappen van elk materiaal worden bepaald door de chemische structuur ervan. Hout bevat een overvloed aan chemische groepen die vrije hydroxylen worden genoemd. Vrije hydroxylgroepen absorberen water en geven water af op basis van veranderingen in de klimaatomstandigheden (vochtigheidsgraad) waaraan het hout wordt blootgesteld. Dit is de voornaamste reden waarom hout uitzet en krimpt.
Duurzaam
Men denkt ook dat vernietiging door enzymen begint bij de vrije hydroxylgroepen. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom hout geneigd is tot rotten.
Door acetylatie worden de vrije hydroxylen in het hout op effectieve wijze veranderd in acetylgroepen. Dit wordt gedaan door het hout te laten reageren met azijnzuuranhydride, dat afkomstig is uit azijnzuur (dat in verdunde vorm azijn wordt genoemd).
Wanneer de vrije hydroxylgroep in een acetylgroep is omgezet, kan het hout veel minder water absorberen. Hierdoor wordt het hout dimensiestabieler en, omdat het niet langer verteerbaar is, bijzonder duurzaam.
Natuurlijk proces
Acetylgroepen zijn van nature al aanwezig in zowel alle houtsoorten als mensen en andere zoogdieren. Dit betekent dat het productieproces niets aan het hout toevoegt wat niet al van nature hierin voorkomt. Dit resulteert in een eindproduct dat geen giftige stoffen toevoegt aan het milieu.
Het effect van het veranderen van de chemische structuur van het hout is, in tegenstelling tot het veranderen van enkel de chemische inhoud hiervan, dat er een nieuw product wordt gemaakt dat over de hele dwarsdoorsnede is behandeld.
Bij andere, vergelijkbare behandelingen worden alleen chemicaliën in het hout ingebracht (zoals oliën, ammoniak of metaalverbindingen). Hierdoor wordt wel de duurzaamheid, maar niet de dimensiestabiliteit verbeterd.