Het project Lochten 237 is gelegen op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek, op een boogscheut van het Josaphatpark. Het is het geslaagde eindresultaat van de herbestemming van de vroegere gebouwen van Lochten & Germeau in het midden van het stratenblok, naar een ontwerp van het Brusselse bureau Urban Platform. Het project telt 56 nieuwe lage-energiewoningen, een aantal gedeelde ruimten (moestuin, fietslokaal, speelplein, wasplaats) en drie handelszaken. In 2012 werd het project verkozen tot ‘Exemplarisch gebouw’.
Een project met een sociale roeping
Sinds 1880 waren op de site de magazijnen en opslagplaatsen van houthandel Lochten & Germau gevestigd. Jarenlang vormde die aanwezigheid een sociale link die kansarmen de mogelijkheid bood om aan het werk te gaan in een bloeiende sector. In 2010 sloot de onderneming een hoofdstuk in haar geschiedenis af door te verhuizen naar een locatie die beter afgestemd was op haar activiteiten.
Met de steun van de lokale en gewestelijke autoriteiten zochten de aandeelhouders een overnemer die in staat was om de site te transformeren met behoud van het oorspronkelijke DNA. Volkomen in de lijn met zijn eigen filosofie diende JCX Immo een kandidatuur in, met succes.
Op een buitengrondse oppervlakte van ongeveer 6.323 m2 werden nieuwe passiefgebouwen of lage-energiegebouwen opgetrokken of gerenoveerd, grotendeels op het binnenterrein van het huizenblok en voor een deel aan de straatkant. Het project omvat woningen, economische activiteiten, lokale voorzieningen, groene ruimtes en een ondergrondse parking. Deze duurzame microwijk, gebouwd volgens het memento van Leefmilieu Brussel, genereert een sociale dynamiek van hoogwaardige collectieve ruimten en flexibele en gemengde functies.
Architecturale kwaliteiten en integratie van groene ruimten
Opvallend in dit project is de creatie van twee grote gemeenschappelijke ruimten omringd door gedeelde functies en veel groen. Alle platte daken zijn groendaken. Twee ervan, die voor iedereen toegankelijk zijn, doen dienst als gedeelde moestuin en terras. De verschillende units worden onderling verbonden door paden en tuinen op de begane grond en door loopbruggen op de verdiepingen. Deze wandelparcours en ontmoetingsplaatsen bevorderen de sociale contacten en interacties.
De nieuwe constructies vertonen een eigentijdse, sobere en elegante architectuur. Hiervoor tekende het Brusselse bureau Urban Platform. De woningen zijn ontworpen als compacte, eenvoudige en makkelijk te bouwen ensembles. Het ontwerp is gebaseerd op een rationeel structureel kader dat de ruimtes definieert met ideale proporties. Het gebruik van zwarte metalen gevelbekleding verwijst naar de industriële architectuur en bepaalt het beeld van de site vandaag.