Duurzame replica van heteluchtballon schittert in Duitse musical 'Abenteuerland'

Ontdek hoe een replica van de iconische heteluchtballon uit het albumhoes van PUR's "Abenteuerland" het Capitol Theater in Düsseldorf siert.Een samenwerking tussen C. Heider Metallbau GbR en ZINQ Essen GmbH resulteerde in een indrukwekkend kunstwerk dat niet alleen de aandacht trekt, maar ook duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. 

“Kom met me mee naar Avonturenland” - deze uitnodiging maakt deel uit van een van de bekendste en succesvolste nummers van de Duitse rockpopband PUR. Sinds oktober 2023 is de musical "Abenteuerland" te zien in het Capitol Theater in Düsseldorf - met deze en nog meer hits van PUR, hoewel de band geenszins centraal staat in de musical. Boven de ingang van het theater hangt een enkele tonnen wegende heteluchtballon, die de bezoekers op indrukwekkende wijze de weg naar binnen wijst: dit is niet zomaar een ballon, maar een gedetailleerde replica van de Montgolfière die in 1995 de beroemde albumhoes van PUR Abenteuerland sierde. Het object op het dak van het theater is gebaseerd op de creatieve tekening van Volker Heider, directeur van C. Heider Metallbau GbR in Wuppertal. Die nam ook samen met zijn team ook de daaropvolgende uitvoering voor zijn rekening met verschillende partners. Daarbij werd er naast aluminium voor het interieur ook gebruik gemaakt van corrosiebestendig staal en duurzaamheid à la ZINQ.

"Een diameter van vijf meter en de oriëntatie van de heteluchtballon op de albumhoes "Abenteuerland" van PUR - dat waren mijn specificaties voor de staalconstructie", herinnert meester-metaalbewerker Volker Heider zich. Zijn bedrijf kwam in de zomer van 2023 via een aanbeveling in contact met de feitelijke opdrachtgever, BB Promotion GmbH. Het gegeven tijdsbestek was ongelooflijk krap, aangezien de première van de musical al gepland stond voor half oktober van datzelfde jaar in Düsseldorf. "Dus ben ik er zonder omhaal voor gaan zitten en heb ik de ballon getekend zoals die eruit zou kunnen zien: met een binnenleven van in totaal twaalf boven elkaar gerangschikte ringen met een diameter van maximaal vijf meter op het breedste punt, een zeven meter lange binnenbuis waaraan de ringen door middel van stokjes zijn bevestigd en een apparaat als basis of stam, die in de breedste zin in principe veel leek op een klassieke kerstboomconstructie."

Van Concept tot Realiteit: Het Creatieve Proces

Oorspronkelijk ontwierp hij de steiger zo dat de langsliggers die van boven naar beneden liepen en die moesten dienen als hechtstrips voor de bedrukte textielplaten, ook van verzinkt staal waren. Omdat er echter een proefmontage van het niet-verzinkte materiaal S235 JR in de werkplaats moest worden uitgevoerd en er ook een proefverlijming op de langsstutten moest worden uitgevoerd, werd er gekozen voor aluminiumplaat, die aan de ringen werd vastgeklonken en waarop vervolgens het bedrukte ballondoek kon worden bevestigd. Het was niet ver van het in opdracht gemaakte ontwerp tot de voltooide constructie: medio september, nadat de heteluchtballon met succes was opgebouwd bij Heider in Wuppertal - of liever gezegd, was opgebouwd - zou de hoogte van de constructie de hoogte van de werkplaatshal met enige afstand hebben overschreden.

Materialen en samenwerking

Depotmobil verzamelde de stalen buizen, kleine onderdelen en de ringen, die in hanteerbare kwarten werden gesneden. "De materialen kregen de gewenste corrosiebescherming met ons voor het milieu geoptimaliseerde ecoZINQ oppervlak - we gebruiken hiervoor uitsluitend primair zink met CO₂-reductie uit hernieuwbare energiebronnen," legt Dirk Biegel, Plant Manager bij de ZINQ vestiging in Essen, uit. De precies passende materialen, die nu beschermd zijn zonder enige vorm van vervorming, werden vervolgens volgens schema aan het Capitool geleverd.

Het duurde ongeveer twee en een halve dag voor het team van Volker Heider om de heteluchtballon op te bouwen en voor een partnerbedrijf om de 23 stoffen panelen naast elkaar aan de aluminium langsdragers te bevestigen. Half oktober werd de Montgolfière, die enkele tonnen woog, met behulp van een telelader van Gerken op het dak gehesen.

Speciale apparatuur werd bediend door gespecialiseerde medewerkers van Heider zelf. De PUR-musical ging vervolgens zoals gepland op 22 oktober in première met een echte blikvanger voor een enthousiast publiek. "Naast een geweldig team kan een project als dit alleen worden gerealiseerd met de juiste en vooral betrouwbare partners - en gelukkig hadden we die aan onze zijde.”

Heider heeft al de opdracht gekregen om de ballonconstructie te zijner tijd te ontmantelen en in afzonderlijke delen af te breken voor transport - de exacte datum is nog onbekend. Tot die tijd kan je de replica nog met eigen ogen zien, tijdens een persoonlijk bezoek aan "Abenteuerland".

Bron: ZINQ
Deel dit artikel:
Onze partners