Duurzame, robuuste en onderhoudsarme gevelbekleding voor de Vissershoekflat

Bouwbedrijf Buursema kreeg de opdracht om een appartementsgebouw in het Nederlandse Emmen te renoveren met duurzame materialen. Vooral de gevels van het gebouw vroegen om een grondige update. Projectleider Emiel Heitbrink motiveert zijn keuze voor Cedral Click Wood en deelt zijn ervaringen.

De renovatie van de ‘Vissershoekflat’ in Emmen vergde een zorgvuldige aanpak. Op vraag van de opdrachtgever, woningcorporatie Lefier, diende het team van Buursema de opbouw van de gevel zoveel mogelijk gelijk te houden om een vergunningstraject te vermijden.

Heitbrink: "Door de moderne ventilatie-eisen was toch een andere opbouw nodig dan het origineel. Vroeger hoefde je de gevelplanken niet geventileerd aan te brengen, maar nu was dat wel noodzakelijk. Gelukkig konden we de aanpassingen binnen de marges houden die werden overeengekomen met de gemeente," aldus Heitbrink.

Cedral Click Wood: duurzaam én natuurlijke uitstraling

Bij de zoektocht naar nieuwe gevelplanken vroeg Lefier specifiek naar een materiaal dat leek op de oorspronkelijke houten planken, maar wel duurzamer was. De keuze viel uiteindelijk op Cedral Click Wood, een materiaal dat bekend staat om zijn lange levensduur en houtachtige uitstraling. Heitbrink: "Omdat de flat oorspronkelijk een houtkleur had, werd een kleuradviseur ingeschakeld die ons hielp om de juiste bruintint te kiezen.”

“De Cedral Click Wood planken zijn bovendien ook onderhoudsarm, wat belangrijk is voor een woningcorporatie zoals Lefier. Een duurzaam en robuust product dat weinig onderhoud vergt, zorgt voor minder onderhoudskosten en overlast voor de bewoners," verduidelijkt Heitbrink.

Vlotte uitvoering ondanks uitdagingen

De montage van de Cedral Click Wood planken verliep uiteindelijk erg soepel. "We hergebruikten het bestaande houten skelet van de oude gevelplanken en isoleerden het opnieuw. Omdat we voor een verticale verdeling kozen, moesten we wel dubbel latwerk aanbrengen, wat de opbouw iets breder maakte. Toch zijn we uiteindelijk slechts twee tot drie centimeter naar buiten gekomen ten opzichte van de oorspronkelijke situatie," legt Heitbrink uit.

Een ander belangrijk aspect van de montage was de bevestiging van de planken met clips. "Voor de start van de werken stelden we ons de vraag of dat wel voldoende stevig zou zijn. Tijdens de uitvoering van de proefwoning is gebleken dat dit zeker voldeed en kregen we er alle vertrouwen in,” vertelt Heitbrink. “De planken zijn in volle lengtes geplaatst om een natuurlijke uitstraling te behouden en zo weinig mogelijk verlies te hebben.”

Eindresultaat bevestigt keuze voor Cedral Click Wood

Het resultaat van de renovatie is volgens Heitbrink zeer bevredigend. "De nieuwe gevel past goed bij het oorspronkelijke uiterlijk van het flatgebouw. De kleuren zijn aangepast en toch lijkt het nog op de oorspronkelijke situatie, maar dan frisser. Bovendien hebben we dankzij de keuze voor Cedral Click Wood geen uitgebreid vergunningstraject hoeven doorlopen, wat ons veel tijd heeft bespaard. Voor de ‘Vissershoekflat’ in Emmen was dit materiaal de perfecte keuze. Het biedt immers een goede balans tussen duurzaamheid en betaalbaarheid."

Bron: Cedral
Deel dit artikel:
Onze partners