DWARSBEUK. Wie een put graaft voor een ander (Johan Rutgeerts)

Eindelijk, eindelijk. Elk bestuur of openbare instelling die aan ontwerpers een voorstel, een voorontwerp, een schets of maquette vraagt in het kader van een overheidsopdracht zal daarvoor moeten betalen. Of zoals NAV terecht stelt: de tijd van de free lunch is voorbij. Het voorstel is door de Commissie Financiën geraakt en moet nu nog verder het parlementaire werk doorstaan. Maar de kans dat het ontwerp het haalt, is reëel.

Dit zou dan het resultaat zijn van een samenwerking tussen het NAV, UNIZO en UWA (l’Union Wallonne d’Architectes). Dit toont aan dat professioneel georganiseerde verenigingen, als ze de krachten bundelen en weten hoe ze strategisch moeten tewerk gaan, resultaat kunnen halen.

Dat de Orde hierbij niet betrokken is, heeft ze puur aan zichzelf te wijten en misschien is het maar beter zo. Als u professionalisme en strategisch denken verwacht, kunt u beter niet bij de Orde aankloppen. Toch zeker niet bij die van de architecten.

Als dit erdoor komt is het de beurt om aan de professionele opdrachtgevers en, wie weet, in een latere fase ook de particuliere opdrachtgevers, dezelfde verplichting op te leggen. Want vergeet niet: wie een put graaft voor een ander, moet daarvoor betaald worden.

Deel dit artikel:
Onze partners