Het valt niet mee om te verdichten. Ook niet op te ontwikkelen sites naast een station. Al sinds 2013 probeert een projectontwikkelaar twee geschrankte woontorens van 80m hoog op te richten aan het Sint-Pietersstation in Gent (zie profiel 1 op de tekening). Maar dat is zonder de buurt gerekend.
De laagbouwers errond vrezen dat de zon minder op hun dak zal schijnen en dat zinde ze niet. De hele Rijsenbergwijk zou in de schaduw gezet worden. Hoe torens van amper 80m een hele wijk in de schaduw kunnen zetten blijft voor mij een raadsel. Ofwel ken ik niets van schaduwleer ofwel geloven de rechters alles wat zo’n buurtprotest op tafel gooit, ofwel hebben de initiatiefnemers en de lokale overheid de zaak slecht aangepakt.
Studies over steden met veel torens, zoals New-York, Chicago of São Paulo, hebben al voldoende aangetoond dat vrijstaande hoogbouw niet die verschrikkelijke schaduwman is zoals te vaak wordt beweerd. In casu zouden die torens zeker niet de zonneopslorper worden van de vaak heel dichtgebouwde koeren en hovingen van de Rijssenbergwijk. Ondergetekende heeft er zijn jeugd doorgebracht en weet waarover hij spreekt.
Vorige week werd aangekondigd dat de buurt akkoord kon gaan met torens van slechts 60 meter hoog (zie profiel 2 op de tekening). Alsof die twintig meter lager nu een wereld van verschil zal maken in de Rijsenbergwijk. Alleen, de V/T coëfficiënt en dus de verdichting wordt er niet beter op en de elegantie van de torens moet erop inboeten. Torens worden eleganter en slanker als ze hoger worden. Dat soort schoonheid ontnemen die buurtbewoners mij en vele anderen die graag op iets elegant kijken.
Waarom kan er geen akkoord gevonden worden dat de toren die het dichtst bij de wijk ligt naar 60 meter gedownsized wordt en de verst gelegen toren naar 100 meter, zoals in profiel 3? De V/T coëfficiënt is weer in evenwicht. En de site en de skyline hebben er een elegante toren bij.
Het buurtcomité van de Rijsenbergwijk – zelf noemen ze zich Buitensporig – voelt het als een enorme triomf wat ze bereikt hebben. Ze hebben macht gekregen door een probleem naar voor te schuiven dat er geen is. Spijtig dat dergelijke onzin gelijk haalt. Burgerrechten allemaal goed en wel, maar de vlakke zon een tweetal uren per dag moeten ontberen binnen een zeer beperkte oppervlakte, is geen absoluut recht, denk ik dan. Mijn rechten als liefhebber van hoge torens en de dynamiek die ervan uitgaat, zijn ook geschaad.
Al een geluk dat die groep Buitensporig niet bestond tijdens de middeleeuwen of we hadden nooit een Sint-Baafstoren, Belfort en Sint-Niklaaskerk op één rij gehad want die wierpen op die dichte bebouwing rond die torens nogal eens wat schaduw, zeg. Ik stel voor dat we, ingevolge die uitspraak en het gelijkheidsbeginsel, die torens ook van 80 naar 60 meter brengen. Gelijkheid voor iedereen. Bafff.