Earth Day 2022: “We streven naar een doel dat ieders welzijn verbetert”

‘Invest in Our Planet’ is het thema van Earth Day 2022. Een missie die geldt voor alle sectoren, ook voor de bouwsector. In de podcast van Architectura bundelden we eerder al 10 klimaatmaatregelen die de bouwsector moet nemen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Earth Day is daarom de uitgelezen dag om aan de hand van deze podcast even extra stil te staan bij het klimaat.

Vrijdag 22 april is het Earth Day. Een dag waarop meer aandacht gevraagd wordt voor veranderingen binnen het bedrijfs- en politiekklimaat en de manier waarop we actie ondernemen voor het klimaat. Uitgaande van doortastend handelen, ruim innoveren en rechtvaardig uitvoeren volgt Earth Day 2022 het thema ‘Invest In Our Planet’.
 

Duurzaamheid, de weg naar welvaart

Innovatie in de particuliere sector, met steun van de overheid, versnelt de verandering die we nodig hebben. Studies tonen een direct verband aan tussen duurzame bedrijfspraktijken, aandelenkoersen en bedrijfsprestaties. Bedrijven die strenge ESG-normen (Environment Social Governance) ontwikkelen, hebben een betere winstgevendheid, sterkere financiën, gelukkigere werknemers en veerkrachtigere aandelenprestaties.

Slimme bedrijven ontdekken dat het niet langer een keuze is tussen groen gaan en winstgroei op lange termijn. Duurzaamheid is de weg naar welvaart. Zowel om humanitaire als om zakelijke redenen is het dus absoluut noodzakelijk dat bedrijven van elke omvang actie ondernemen en de voordelen van een groene economie omarmen.
 

De 10 klimaatmaatregelen

Ook in de bouwsector moeten er veel maatregelen genomen worden. Architectura lijstte samen met Sven Augusteyns (OMGEVING), Angelos Koutsis (Bond Beter Leefmilieu) en Wim Boydens (Boydens Engineering part of Sweco) 10 klimaatmaatregelen op voor de bouwsector. Alle actiepunten worden uitvoerig besproken in onze podcast ‘Dé 10 klimaatmaatregelen voor de bouwsector’.

Eén van die actiepunten is ‘cluster de gebouwen en laat ze samenwerken’. We moeten meer kijken naar een gebouw en zijn bewoonde omgeving en naar wat ze voor elkaar kunnen betekenen. “We zitten allemaal nog met die baksteen in onze maag en eigendomskwesties, maar uiteindelijk gaat het over een streven naar een doel dat ieders welzijn in de toekomst verbetert”. Daarom moet er doordachter te werk gegaan worden, vindt Wim Boydens. 

Beluister hier de volledige podcast.
 

Deel dit artikel:
Onze partners