In de energetische renovaties van sociale woningbouw is het vaak belangrijk om extra isolatie te implementeren, maar dat neemt veel extra ruimte in. Wienerberger biedt daar een oplossing voor, met de smalle Eco-brick, of zelfs met steenstrips, die meer isolatieruimte laat. Dat blijkt uit de tweedelige podcastreeks “Renovatie in de Sociale Woningbouw” van Architectura.
Wienerberger is als fabrikant erg betrokken in de sociale woningbouw. “We hebben historisch gezien heel wat materiaal dat vandaag ook al in de bestaande sociale woningbouw aanwezig is, en nemen er zelfs een stukje van terug in de vorm van urban mining”, weet Hans Cools, verantwoordelijke voor Product Management bij Wienerberger.
Vandaag de dag biedt de fabrikant ook gespecialiseerde oplossingen aan. “Er moet heel vaak extra bij geïsoleerd worden. En dan komt de beschikbare ruimte onder druk te staan. En vandaar dat we bij Eco-brick naar zes en half centimeter gaan, en bij steenstrips zelfs naar twee centimeter, wat een significant verschil is ten opzichte van de tien centimeter brede baksteen”, aldus Cools.
En dat biedt meer voordelen dan alleen extra isolatieruimte. “Je hebt minder dikte nodig, dus ook minder materiaal. Dat heeft zijn voordelen op vlak van ecologie, materiaalgebruik en energieverbruik, maar ook op vlak van transport en stockage op de werf.”
Trias Energetica
Vaak wordt er gekeken naar technieken om het e-peil te laten zakken. Die technieken zijn heel vaak een kostenefficiënte en snelle methode. “Maar in principe is dat not done als dat een slecht geïsoleerde woning is. Ik denk dat de trias energetica nog altijd de zeer logische manier is om een gebouw aan te pakken, dus om te investeren in de bouwschil en op die manier de energievraag te beperken, en die dan in te vullen met hernieuwbare energie”, legt Cools uit.
Want als je dat niet doet, heeft dat gevolgen. “Je krijgt vaak overgedimensioneerde installaties, die vaak veel duurder zijn dan ze eigenlijk moeten zijn voor de woning. Je komt in een scenario waarbij technieken en schil op elkaar afgestemd moeten worden, het een kan niet zonder het ander.”
Rendabel
Volgens Cools moet er bij de renovatie van sociale woningbouw ingezet worden op rendabiliteit. “Vandaag worden er vaak foute keuzes gemaakt door snelle maatregelen en technieken toe te passen. Soms zelfs vernieuwing van schrijnwerk, waarna dan blijkt dat het gebouw na enkele jaren gesloopt moet worden. En dan zijn daar dus veel kosten en middelen in geïnvesteerd, die niet rendabel zijn”, legt hij uit.
En daar kan de overheid ook wat aan doen. “Er gaat vandaag al heel wat budget naar sociale woningbouw en renovatie. Maar als we terugkijken naar wat we de voorbij decennia hebben gekeken, is dat achteraf rendabel gebleken? De overheid moet die screening maken en gebruiken om een stap voorwaarts te zetten.”
Net als de andere sprekers geeft ook Hans Cools zijn gouden tip voor renovatie in de sociale woningbouw in de podcast. Benieuwd naar wat die tip inhoudt? Luister dan zeker naar de podcast!