Econic bureaustoel: een project van lange adem

Ongeveer 24 maanden geleden ontsproot bij Drisag het idee om een ecologische bureaustoel te ontwikkelen. Het resultaat is Econic, een Drisag design waar circulariteit centraal staat. Maar hoe begin je hieraan? En welke fasen werden doorlopen? Het ontwerpteam vertelt er graag alles over.

De Econic bureaustoel is helemaal circulair opgebouwd om een lange levensduur te garanderen. De onderdelen van deze bureaustoel kunnen steeds vervangen, hergebruikt of gerecycleerd worden. “We merkten een sterke vraag uit de markt naar een andere vorm en vooral een duurzame bureaustoel. Door middel van een marktonderzoek konden we nieuwe noden ontdekken. We stelden een intern eisen en wensen pakket op. Wat stond daar zoal in? Meerdere technische aspecten met een rode draad namelijk, een circulaire opbouw die voldoet aan de nieuwste ergonomische Europese norm”, vertellen Niek, Sam en Isaac.

Ontwerpfase

“Van zodra we in grote lijnen weten welke richting we uit wilden gaan, konden we met ontwerpen beginnen. Dit gebeurd steeds in fases. We hielden rekening met de nieuwste ergonomische Europese normen EN 1335-2020 en ISO 24496 die nu ook als ‘Type Ax stoel’ gedefinieerd staat. Dit bepaalt het vertstelbereik van de stoel. Rond dit bereik wordt dan de vorm ontworpen. Dit was voor ons een grote uitdaging. Het moet niet enkel ergonomisch zijn maar ook nog eens een streling voor het oog,” legt ons driekoppig ontwerpteam uit.

Na het vastleggen van het verstelbereik en de vorm wordt de stoel uitgewerkt, intern getest, herbekeken en verder verfijnd. Deze fase is het meest tijdrovend. Telkens enkele kleine aanpassingen, accenten die aangepast worden of matrijzen die opnieuw worden gemaakt. Na vele 3D modellen en real life size testmodellen, is er uiteindelijk een finaal ontwerp.

Ecologisch produceren

Niek, Sam en Isaac vertellen dat ze ook nog een ander aspect in het achterhoofd hielden. “Het doel was om zo ecologisch mogelijk produceren. Alsook het recycleerbaar maken van alle onderdelen. We moesten het schuim aanzienlijk verminderen. Deze component is namelijk het meest vervuilende van de hele opbouw van een bureaustoel. Schuim wordt steeds verlijmd op andere onderdelen waardoor het vaak niet meer gescheiden kan worden. Dus kwamen we op een nieuw idee voor de rugleuning van de stoel. We gingen niet voor een verlijmde rug met schuim, noch voor een netweave rug.”

Testfase

Tot slot wordt de bureaustoel getest in een testcentrum op het ergonomisch verstelbereik en de duurzaamheid. Na goede testresultaten hebben we het certificaat in handen en is onze bureaustoel officieel EN 1335-2020 gecertificeerd.

Deel dit artikel:
Onze partners