Met PAMAflex, het systeem van
Alpha Beton, behoort een volledig huis, van kelder tot dak, tot de mogelijkheden. PAMAflex is niet alleen innovatief als product, Alpha Beton werkte ook een klantgericht systeem uit, wat een enorme drempelverlaging kan betekenen voor wie passief wil bouwen – als bouwheer of architect – maar de knepen van het vak niet kent. Een woordje uitleg uit het magazine
BETON.
Beton is een ideaal materiaal om passief te bouwen. De thermische inertie van beton is tien keer groter dan die van een huis met een lichte constructie. Daardoor kan de warmte opgeslagen worden in muren en vloeren, nog vooraleer men aan isolatie moet denken. Vanuit dit principe ontwikkelde de prefab betonsector een aantal passiefsystemen.
PAMAflex staat voor PAssief MAssief en FLEXibel. Het systeem laat toe een Passiefhuis neer te zetten volgens de officiële standaarden of een lage-energiewoning. MAssief staat voor de grote volumemassa van het bouwmateriaal. Het voordeel hiervan is dat natuurlijke warmtewinsten worden geoptimaliseerd. De zonnewarmte wordt opgevangen in de massa van de muren, maar tegelijk wordt ook oververhitting tijdens de zomermaanden vermeden. De FLEXibiliteit verwijst naar de individuele en volledige vrijheid bij het ontwerpen van het huis.
In de PU-isolatie aan de buitenkant zijn voorbindingselementen voorzien waarop u om het even welke façade kan aanbrengen: houtafwerking, baksteen of pleisterVan kelder tot dakBETON presenteerde in editie 208 al de structuur zelf van het PAMAflex-huis. Het systeem bestaat uit een combinatie van prefab beton met polyurethaan-isolatie en levert alle constructie-elementen, van kelder tot dak. Voordeel is dat u binnenin geen afwerking nodig hebt omdat de wanden al volledig glad zijn. In de PU-isolatie aan de buitenkant zijn voorbindingselementen voorzien waarop u om het even welke façade kan aanbrengen: houtafwerking, baksteen of pleister, alles kan. Die heeft echter geen dragende functie en is dus een zuiver decoratief element. De PAMAflex-woning is geconcipieerd als passieve woning, maar heeft een aantal aangename neveneffecten: zo zorgt het systeem voor een erg goede geluidisolatie (bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens) en is de woning bijzonder goed bestemd tegen brand.
Van ‘gewoon’ naar passiefAlpha Beton is ook in zijn werkwijze een ambassadeur van massief passief. Murielle Dauvin, ingenieur bij Alpha Beton: “Wij helpen architecten en klanten hun koudwatervrees voor passief te overwinnen. In eerste instantie werken architect en bouwheer in volledige vrijheid een plan uit, zelfs al is passief of massief passief een voor hen onbekend concept. Met dat plan komt men bij Alpha Beton aankloppen – liefst zo snel mogelijk in de ontwerpfase – en bekijken we samen met de architect hoe we zijn ontwerp kunnen vertalen naar het systeem van PAMAflex. We bestuderen elke bouwknoop, de water- en luchtdichtheid. Er zijn geen beperkingen, maar natuurlijk heeft alles zijn prijs. De elementen van PAMAflex zijn maximaal 10 x 3,75 m. Hoe meer we in één stuk kunnen afleveren, hoe voordeliger natuurlijk. Een project met heel veel hoekjes en kantjes zal duurder zijn dan een rechthoekig huis.”
“We zetten onze expertise maximaal in. Zo stellen we alternatieven voor in het ontwerp die de prijs kunnen doen dalen of die interessant zijn voor energie-efficiëntie. Zo hebben we een volledige catalogus aan bestudeerde bouwknopen en kunnen we ook heel wat bijdragen aan de optimale plaatsing van de ramen voor een geschikte lichtinval. Het systeem van Alpha Beton gaat bij elk project uit van passiebouw, maar als de klant daar niet volledig in mee wil of kan gaan, geen probleem: het systeem is ook uiterst geschikt voor lage-energiewoningen. Een grote kostenfactor bij passiefbouw zijn bijvoorbeeld de ramen. In België zijn ramen erg duur – zo’n 4 à 5 keer de prijs van de muur - en tegelijk zorgen ze voor 45 à 50% van het thermisch verlies. Dat is dus een zeer goed te overwegen kostenpost, in functie van wat de klant als resultaat wenst inzake energieverbruik. We adviseren de klant bij zijn keuze voor het systeem van bijkomende verwarming en bekijken samen de technische installatie.”
Het systeem PAMAflex bestaat uit een combinatie van prefab beton met polyurethaan-isolatie en levert alle constructie-elementen, van kelder tot dakPassieve modelwoningMurielle Dauvin vervolgt : "Met al deze knowhow was de stap naar een modelwoning natuurlijk niet zo groot. We bieden vier basiswoningen aan voor klanten die zelf geen tijd in het ontwerp willen steken of die niet precies weten wat ze willen. De kleinste modelwoning is een passief huis voor vier personen, prijskaartjes is 250.000€.”
“We helpen klanten en potentiële klanten om de ongemakken van passief bouwen weg te nemen. Heel wat architecten zijn nog niet thuis in de materie. Daarom optimaliseren we het systeem verder, om de vrijheid naar de klant zo groot mogelijk te maken. We ontwikkelen op dit moment een programma waarmee we elke wijziging onmiddellijk zullen kunnen berekenen in prijs. Bovendien zal het programma er op toezien dat alles passief blijft. Dat zal ons natuurlijk toelaten om nog veel flexibeler de mogelijkheden te onderzoeken om een klant zijn droomhuis te verwezenlijken in passiefvorm.”
Bron: overgenomen uit BETON (FEBE)