ODE Vlaanderen (Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen), de sectororganisatie voor duurzame energie in het Vlaamse Gewest, stelt sinds kort op haar website enkele documenten ter beschikking i.v.m. de economische analyse van verschillende soorten warmtepompen in vergelijking met klassieke CV-installaties.
Een van de taken van het collectief onderzoeksproject WP-DIRECT was het opstellen van een economische analyse voor verschillende types van warmtepomen. In deze economische analyse worden zes verschillende verwarmingsinstallaties voor een gemiddelde, degelijk geïsoleerde Vlaamse nieuwbouwwoning met elkaar vergeleken: een condenserende stookolieketel, een condenserende gasketel, een warmtepomp met een horizontale grondwisselaar, een warmtepomp met een vertikale grondwisselaar, een warmtepomp met grondwater en een warmtepomp met buitenlucht als warmtebron.
De zes CV-installaties worden met elkaar vergeleken door een jaarlijkse kost te bepalen, deze bestaat uit drie delen:
De investeringskosten: Deze vertegenwoordigen het totale bedrag dat voor de installatie moet betaald worden, inclusief subsidies anno 2011. Dit bedrag wordt, rekening houdend met een zelf in te stellen intrest en afschrijftermijn omgerekend naar een jaarlijkse kapitaalgebonden kost.
De verbruiksgebonden kosten: Deze kosten dekken het totale energieverbruik van de installatie (prijzen voor stookolie, gas of elektriciteit op basis van gemiddelde prijzen 2010).
De werkingskosten: Hierbij zitten de jaarlijks kosten voor onderhoud (wisselstukken en herstellingen), reiniging en schoorsteenvegen (indien toepasselijk) inbegrepen.
Voor de berekening wordt er gebruik gemaakt van een Excel-rekentool. De rekentool laat u toe op een snelle en correcte manier de jaarlijkse kosten van verschillen de warmtepompsystemen te bepalen. Het invoegen van de gegevens van de klassieke systemen maakt het tevens mogelijk om een vergelijking hiermee te maken.
Deze rekentool kan u aanvragen via
info@ode.be