ecoZINQ: duurzaam verzinken voor openbare ruimtes en bruggen

In de wereld van moderne stadsplanning en infrastructuurontwikkeling staat duurzaamheid centraal. Een cruciaal aspect van deze duurzaamheid is het beschermen van openbare ruimtes en voertuigkerende constructies zoals leuningen op bruggen tegen corrosie. ecoZINQ, een beproefde methode van thermisch verzinken, speelt hierbij een essentiële rol. Dit proces biedt niet alleen langdurige bescherming maar ook een positieve ecologische voetafdruk.

Verzinkte oppervlakken bieden staal betrouwbare en permanente bescherming tegen corrosie en geven staalproducten tegelijkertijd een positieve ecologische voetafdruk. Dit wordt bewezen door de industriestandaard duroZINQ® volgens EN-ISO 1461. Op basis van deze bewezen kwaliteit is ecoZINQ ontwikkeld. Dit proces gebruikt uitsluitend CO2-gereduceerd primair zink uit regeneratieve energiebronnen en steeds meer CO2-arm gerecycled zink in primaire kwaliteit. Hierdoor wordt de koolstofvoetafdruk van ecoZINQ nog verder verlaagd in vergelijking met andere zinkoppervlakken volgens EN-ISO 1461.

Voordelen van ecoZINQ

ecoZINQ is ideaal voor milieubewuste klanten die de CO2-voetafdruk van hun thermisch verzinkte staalproducten duurzaam willen verminderen. Hoe meer ecoZINQ wordt gebruikt, hoe hoger de CO2-besparing en hoe minder het milieu wordt belast.

Toepassingen in openbare ruimtes en voertuigkerende constructies

Firma Van Eycken produceert, levert en plaatst diverse metaalconstructies op maat (leuningen, trappen, fietsbruggen, grote constructies), geluidsschermen en voertuigkerende constructies in de Benelux, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Wanneer ecoZINQ wordt toegepast op openbare ruimtes en voertuigkerende constructies, zoals leuningen op bruggen, worden verschillende voordelen duidelijk:

  • Langdurige bescherming: ecoZINQ biedt langdurige bescherming tegen de elementen, waardoor de noodzaak voor frequente onderhouds- en vervangingswerkzaamheden wordt verminderd. Dit resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn en minimaliseert verstoring van de openbare ruimte.
  • Hoge veiligheid en modern design: de De voertuigkerende constructies combineren hoge veiligheidseisen met een modern design, waardoor ze geschikt zijn voor omgevingen met specifieke esthetische criteria. De modulaire structuur voorziet een snelle installatie en zorgt ervoor dat de stukken gemakkelijk te vervangen zijn in geval van schade.
  • Versterking van de structurele integriteit: voor leuningen op bruggen is duurzaamheid niet alleen een kwestie van bescherming tegen corrosie, maar ook van veiligheid voor voetgangers en weggebruikers. Thermisch verzinken versterkt de structurele integriteit van de leuningen, waardoor ze bestand zijn tegen zware belastingen en impact.

Succesvolle toepassing: Het Klaverblad in Lummen

Op de verkeerswisselaar in Lummen, beter bekend als 'het Klaverblad', kregen de leuningen een uniek aspect door hun perforatie, dat het effect van bruisende champagne moet voorstellen. De verkeerswisselaar werd tussen 2007 en 2012 volledig omgebouwd naar het veel veiligere model van de verkeersturbine.

Conclusie

ecoZINQ is een essentiële component geworden in de duurzame ontwikkeling van openbare ruimtes en voertuigkerende constructies zoals leuningen op bruggen. Door langdurige bescherming te bieden, kosten te besparen en de ecologische impact te verminderen, speelt dit proces een cruciale rol in het creëren van veilige, functionele en duurzame stedelijke omgevingen voor zowel huidige als toekomstige generaties.

Bron: ZINQ
Deel dit artikel:
Onze partners