Een betere akoestiek dankzij dakelementen met geperforeerde binnenzijdes

Wist je dat dakelementen naast thermische isolatie ook een akoestische werking kunnen hebben? Dankzij de combinatie van geperforeerde binnenzijdes die het geluid aantrekken en een achterliggende laag van minerale wol die het geluid absorbeert, lossen de DS Acoustic dakelementen van Unilin Insulation beide doelstellingen in één beweging in. Peter Benkö, Product Manager Usystem, legt uit hoe akoestiek en esthetiek elkaar hierdoor niet langer in de weg hoeven te staan.

Akoestiek moet een essentieel aandachtspunt zijn bij elk nieuwbouw- of renovatieproject. In geluidsgevoelige ruimtes als sportzalen of klaslokalen vermijd je zo storende echo’s en torenhoge geluidsniveaus, maar ook in een woonkamer of slaapkamer is een goede akoestiek zeker geen overbodige luxe. Het zorgt ervoor dat geluiden geabsorbeerd worden en dat de rust heerst.

Het plafond: de beste plaats voor akoestische optimalisaties

Benkö: “De akoestiek in je gebouw verbeteren kan zeker via de muren en de vloer. Maar het eenvoudigste en meest efficiënte focuspunt is het plafond, want dat is de grootste oppervlakte in je gebouw. Bovendien bevinden plafonds zich boven de volledige oppervlakte van de ruimte, waardoor ze geluidgolven kunnen absorberen die anders weerkaatsen en voor galm zorgen. Wanneer je de geluidsabsorptie bovendien gelijkmatig verdeelt over de oppervlakte (wat bij uitstek lukt bij een plafond), zorg je voor een consistente akoestische omgeving. Tot slot biedt het plafond de mogelijkheid om voor een onopvallende akoestische oplossing te kiezen.”

Geïntegreerde aanpak dankzij dubbelschalige dakelementen

Best denk je al vanaf de ontwerpfase van je gebouw na over akoestiek. Dat laat meteen ook toe om een win-win te realiseren, nl. door het gebruik van dubbelschalige dakelementen die akoestiek en isolatie in één beweging aanpakken. Een goed voorbeeld zijn de DS Acoustic dakelementen uit het Usystem-gamma van Unilin Insulation. Benkö legt uit: “Al vanaf de ruwbouwfase boek je zo efficiëntie- en esthetische winsten en hoef je dus later niet meer aan te denken en geld uit te geven aan oplossingen die hoe dan ook minder passen bij het geheel en de uitstraling van je gebouw, én vaak nog minder goed werken.”

Bij de DS Acoustic dakelementen werkt de combinatie van akoestiek en isolatie als volgt: de zichtzijde van het dakelement bevat perforaties die voor een esthetisch mooi effect zorgen wanneer je naar het plafond kijkt. Ze nemen tegelijk het geluid op, dat binnenin geabsorbeerd wordt door minerale wol.

Keuze uit diverse materialen en perforaties

De akoestische prestaties van het product Usystem Roof DS Acoustic hangen af van de keuzes die je maakt qua afwerking (soort materiaal), perforatiepatroon en diameter van de gaten, die zich tussen 6 en 16 mm situeert. De mogelijke afwerkingen zijn Gyp Perf (geperforeerde gyproc) en Ply P Perf (geperforeerde Poolse den). Bij Gyp Perf bestaat er één perforatiepatroon, bij Ply P Perf zijn het er vier met telkens enkele opties wat de diameter betreft. Het is ook mogelijk om geperforeerde en niet-geperforeerde zichtzijdes te combineren.

“Unilin biedt binnen dit gamma zelfs nog een derde soort akoestisch materiaal aan: houtwol. Daarbij gaat het niet om perforaties in de letterlijke zin van het woord, maar zijn de akoestische prestaties van het materiaal gelijkaardig. Je kan hierbij kiezen tussen een fijn en een superfijn patroon”, vertelt Benkö.

Efficiënte perforatiemachine

Akoestiek wint merkbaar aan belang. Dit aandachtspunt komt dan ook steeds nadrukkelijker aan bod in de bouweisen. Om efficiënt te kunnen inspelen op die groeiende vraag besloot Unilin om te investeren in een eigen perforatiemachine. Benkö: “De perforatiemachine werkt als een soort printer die de platen perforeert via een rij kleine boren. Ze kan zo meer dan twintig afwerkingsplaten per uur perforeren. Met deze machine kunnen we de kwaliteit garanderen en toezien op een goede uitvoering. Hierdoor ben je bij Unilin altijd zeker van technisch en esthetisch perfecte perforaties.”

Meer weten over akoestiek? Ontdek er alles over bij Unilin Insulation

Deel dit artikel:
Onze partners