Een betere akoestiek dankzij geperforeerde zichtzijdes

Het is algemeen geweten dat dakelementen staan voor een performante thermische isolatie. Maar wist je dat ze daarnaast ook een akoestische werking kunnen hebben? Via onder andere geperforeerde zichtzijdes die het geluid aantrekken en dankzij de binnenlaag van minerale wol ook absorberen, los je beide doelstellingen in één beweging in. Unilin Insulation geeft tips & tricks. 

Akoestiek moet een essentieel aandachtspunt zijn bij elk nieuwbouw- of renovatieproject. In geluidsgevoelige ruimtes als sportzalen of klaslokalen vermijd je zo storende echo’s en torenhoge geluidsniveaus, maar ook in een woonkamer of slaapkamer is een goede akoestiek zeker geen overbodige luxe. Het zorgt ervoor dat geluiden geabsorbeerd worden en dat de rust heerst.

Bovendien hoeven akoestiek en esthetiek elkaar niet in de weg te staan. Tegenwoordig zijn er materialen beschikbaar die zowel geluidsabsorberend als esthetisch aantrekkelijk zijn. Golvende en gebogen vormen zijn hiervoor trouwens het best geschikt.

Focus op het plafond

Met de akoestiek aan de slag gaan, kan zeker via de muren en de vloer. Maar het eenvoudigste en meest efficiënte focuspunt is het plafond, de grootste oppervlakte in een gebouw. Bovendien bevinden plafonds zich boven het volledige oppervlak van de ruimte, waardoor ze geluidgolven kunnen absorberen die anders weerkaatsen en voor galm zorgen. Wanneer je de geluidsabsorptie bovendien gelijkmatig verdeelt over de oppervlakte (wat bij uitstek lukt bij een plafond), zorg je voor een consistende akoestische omgeving. Tot slot biedt het plafond de mogelijkheid om voor een onopvallende akoestische oplossing te kiezen.

Via het plafond kan je bovendien akoestiek en isolatie in één beweging aanpakken, namelijk met dakelementen. Hierdoor pak je beide zaken tegelijkertijd aan, een win-win zeg maar. Kies je voor deze oplossing dan denk je in de ontwerpfase al aan akoestiek. Op die manier kan je mooie efficiëntie- en esthetische winsten boeken tijdens de ruwbouwfase. Zo hoef je er later niet meer aan te denken en geld uit te geven aan oplossingen die hoe dan ook minder passen bij het geheel en de look and feel van een gebouw. Bovendien heeft de klant niet noodzakelijk gordijnen of tapijten nodig, die naast het minder esthetische ook qua absorberend vermogen minder presteren.

Geperforeerde binnenafwerking

De combinatie van akoestiek en isolatie werkt als volgt: de zichtzijde van het dakelement bevat perforaties, die voor een esthetisch mooi effect zorgen wanneer je naar het plafond kijkt. Ze nemen tegelijkertijd het geluid op, dat binnenin geabsorbeerd wordt door minerale wol.

Wil je een geperforeerde binnenafwerking integreren in jouw project, dan kies je voor het dakelement Usystem Roof DS Acoustic uit het Usystem-gamma van Unilin Insulation. Het is een dubbelschalig dakelement dat verschillende functies samenbrengt, waaronder een hoog niveau van geluidsabsorptie. Mede dankzij de geperforeerde zichtzijde. Bovendien heb je ook een keuze in patroon en soort.

Soorten perforatiepatronen

De akoestische prestaties van het product Usystem Roof DS Acoustic hangen af van de keuzes die je maakt qua afwerking (soort materiaal), perforatiepatroon en diameter van de gaten, die zich tussen 6 en 16 mm situeert. De mogelijke afwerkingen zijn Gyp Perf (geperforeerde gyproc) en Ply P Perf (geperforeerde Poolse den). Bij Gyp Perf bestaat er één perforatiepatroon, bij Ply P Perf zijn het er vier met telkens enkele opties wat de diameter betreft.

In onderstaand overzicht zie je welke perforatievarianten mogelijk zijn per type zichtzijde. De letters in de tabel verwijzen naar het perforatiepatroon, de cijfers naar de diameter van de perforaties in mm.

Gyp Perf

  • Q12

PLY P Perf

  • A14
  • A16
  • B10
  • B12
  • B14
  • C6
  • C8
  • D6
  • D8
  • D10

Hieronder vind je de beschrijvingen en de visualisatie van de in de tabel aangehaalde perforatiesoorten.

Perforatiepatronen

  • A Vierkant patroon; afstand 32 mm met beperkte randzone
  • B Diagonaal vierkant patroon; afstand 32 mm met beperkte randzone
  • C Vierkant patroon; afstand 16 mm met beperkte randzone
  • D Diagonaal rechthoekig patroon; afstand 16 mm met beperkte randzone
  • Q Discontinu rechthoekig geperforeerd patroon

Als je de verschillende perforatiepatronen bekijkt, dan zie je dat patronen A en C een gelijkaardige structuur vertonen (rechtlijnig). Hetzelfde geldt voor B en D (diagonaal). Het verschil zit telkens vooral in de afstand tussen de perforaties, die minder groot is in patronen C en D. Op lage hoogte, waar de oplossingen meer in het oog springen, verdienen deze laatste patronen de voorkeur voor een nog meer esthetisch effect.

Ontdek de akoestische frequenties per variant in de technische fiche.

Het is ook mogelijk om geperforeerde en niet-geperforeerde zichtzijdes te combineren. Dat was het geval bij de renovatie van het kinderdagverblijf Wolkewietje in Berlaar. Daar viel de keuze op een zichtzijde in Poolse den (Ply P) en een perforatiepatroon A14.

Copyright: Unilin Insulation

En wist je dat Unilin Insulation met wood wool of houtwol ook nog een derde soort akoestisch materiaal aanbieden? Daarbij gaat het niet om perforaties in de letterlijke zin van het woord, maar zijn de akoestische prestaties van het materiaal gelijkaardig. Je kan hierbij kiezen tussen een fijn (F) en een superfijn (S) patroon.

Efficiënte perforatiemachine

Akoestiek wint alleszins merkbaar aan belang en dat vinden ze bij Unilin Insulation een uitstekende zaak. Net als de voorspelling dat dit aandachtspunt binnen afzienbare tijd ook nadrukkelijker aan bod zal komen in de bouweisen.

Om deze perforaties aan te brengen, besloten ze te investeren in een eigen perforatiemachine. Hierbij kunnen ze de kwaliteit garanderen en zien ze toe op een goede uitvoering. Een perforatiemachine werkt als een soort printer, die een plaat perforeert via een rij kleine boren, en kan meer dan twintig afwerkingsplaten per uur perforeren. Op die manier garanderen ze technisch en esthetisch perfecte perforaties.

Benieuwd om deze perforaties van dichtbij te aanschouwen? Vraag je gratis staaltje aan op de productpagina van Usystem Roof DS Acoustic en ontvang het bij jou op kantoor.

Bron: Unilin Insulation
Deel dit artikel:
Onze partners