Rockpanel gelooft dat iedereen recht heeft op een veilige omgeving. Waar je ook woont, werkt, speelt of naar school gaat: veiligheid staat voorop. Als het gaat om mensenlevens kun je nooit voorzichtig genoeg zijn. Daarom is het van essentieel belang dat de juiste keuzes worden gemaakt.
Wetgeving inzake brandveiligheidsvereisten verschilt van land tot land omdat ook de bouwvereisten per land vaak verschillen. In sommige landen gelden specifieke brandwerendheidseisen voor gebouwen, terwijl in andere landen prestatiecriteria worden gehanteerd. Veel brandveiligheidsregels zijn opgesteld na een grote ramp in een land en worden vaak aangepast na een fatale brand.
Rockpanel gevelbekleding past naadloos op een geventileerde gevelconstructie. Een geventileerde gevel is een gevelconstructie met een luchtspouw tussen de isolatie en de gevelbekleding. Deze spouw is bovenaan en onderaan open, en ook tussen de voegen is ruimte. Hierdoor wordt de gevel op een natuurlijke manier geventileerd. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een geventileerde gevel meerdere voordelen heeft ten opzichte van andere bouwtechnieken.
Als onderdeel van de ROCKWOOL Group deelt Rockpanel zijn visie betreffende de brandveiligheid van gevels. Hierbij onderscheidt de fabrikant hoogbouw, hoogrisicogebouwen, middenbouw en laagbouw.
Hoogbouw
Hoogte is een belangrijke factor in brandveiligheid. Hoewel de definitie van hoogbouw verschilt per Europees land (Duitsland 22 meter en hoger, het Verenigd Koninkrijk 18 meter en hoger, België 25 meter en hoger etc.) valt niet te betwisten dat de risico’s toenemen zodra een gebouw een bepaalde hoogte bereikt.
Hoogrisicogebouw
Een hoogrisicogebouw is een gebouw waar de gevolgen van een brand rampzalig kunnen zijn. Ziekenhuizen, verzorgingshuizen, scholen, hotels, studentenwoningen: al deze en vergelijkbare gebouwen vallen onder de definitie van gebouwen met een hoog risicoprofiel. Dit zijn gebouwen waar grote aantallen mensen wonen, slapen, moeten worden verzorgd en/of niet snel of gemakkelijk kunnen ontsnappen bij een brand. Binnen deze categorie gebouwen zijn de risico’s op dodelijke slachtoffers bij een brand groot.
Middenbouw en laagbouw
Voor middenbouw en laagbouw zijn de brandveiligheidsvereisten minder strikt. ROCKWOOL Group raadt echter ook voor midden- en laagbouw het gebruik van niet-brandbare materialen aan, als meest veilige optie.
Toekomstig gebruik van gebouwen
Het is belangrijk om rekening te houden met het toekomstige gebruik van een gebouw. Een structuur die vandaag niet wordt beschouwd als een gebouw met een hoog risico, kan er over tien jaar wel een zijn als het gebruik ervan verandert. Bijvoorbeeld van een kantoorpand tot een bejaardentehuis. Daarom is het altijd de beste manier om te gaan met brandveiligheid, rekening houdend met de levenslange veiligheid van een gebouw en zijn gebruikers.
Voor een goede brandveiligheid in je gebouw moeten alle materialen van de gevelconstructie een goede brandreactie hebben. En alle materialen betekent ook de achterconstructie en de isolatie. Wat betreft de isolatie zijn de producten van ROCKWOOL een uitstekende keuze om een hoge brandveiligheid te waarborgen. Net als de gevelpanelen van Rockpanel, is de isolatie van ROCKWOOL gemaakt van het vulkanische gesteente basalt.
De brandveiligheidsoplossingen van ROCKWOOL kunnen de brand vertragen en ervoor zorgen dat het vuur niet overslaat en zich niet verder verspreidt. Robuuste steenwolisolatie is een belangrijk onderdeel van brandbestendige gebouwen, omdat de vezels van dit product niet-brandbaar zijn en bestand zijn tegen temperaturen van meer dan 1.000°C.