Een dak met de hoogste energieopbrengst: hoe combineer je volgens ZinCo een groen- en solardak?

ZinCo, de dakspecialist, verzekert dat de combinatie van een groendak met zonnepanelen voor de hoogste energieopbrengst zorgt. Hoe integreer je beide?

EEN GECOMBINEERD SYSTEEM

ZinCo komt vaak in aanraking met projecten waar een groendak met zonnepanelen zijn gecombineerd, echter vaak niet op een manier waarin de functies van deze twee types daken elkaar versterken. Wanneer een groendak naast een rij zonnepanelen wordt gerealiseerd, functioneren deze twee systemen onafhankelijk van elkaar. Vergelijk het met een magnetron boven een oven. Deze twee apparaten zullen nooit een combi-magnetron vormen, want het zijn twee apparaten met ieder een eigen functie. En ook op het dak zal het effect van het groendak op de zonnepanelen, en andersom, daardoor beperkt zijn.

NAAR GEÏNTEGREERD SYSTEEM

De sterkte van de combinatie ligt in het verkoelende effect van de beplanting op de zonnepanelen. Wanneer zonnepanelen op een zwart bitumen dak geplaatst zijn, kan de temperatuur van het dak in de zomer stijgen tot wel 80 graden. Verkoeling van de panelen kan zorgen voor 4 tot 6 procent meer energieopbrengst. Dat door de beplanting onder de zonnepanelen door te laten lopen en de zonnepanelen op een hoogte boven het groendak te plaatsen. Hierdoor voert de wind de warmte, die zich onder de panelen opbouwt, af.

WIN-WIN: BIODIVERSITEIT EN ENERGIEOPBRENGST

Het geïntegreerd systeem zorgt ervoor dat je het maximale rendement uit de zonnepanelen haalt en daarboven bijdraagt aan de biodiversiteit. Want niet alleen reduceert groen de omgevingstemperatuur waardoor het rendement van je zonnepanelen hoger wordt, ook zorgt de variatie in zon- en schaduwrijke en nattere en drogere plekken voor een hogere biodiversiteit van flora en fauna.

Hoe integreer je een groendak met zonnepanelen?

Volgens de FLL, de richtlijn voor begroeide daken, spreek je van een geïntegreerd systeem als de afstand tussen het laagste punt van het zonnepaneel en de beplanting minimaal 25 centimeter is. ZinCo heeft hiervoor het Solar SGR raamwerk ontwikkeld. Verder helpt ZinCo bij de opmeting van de windbelasting op de panelen. De nauwgezette uitvoering brengt een duurzamere en biodiverse toekomst voor de daken. 

Bron: ZinCo
Deel dit artikel:
Onze partners