Endless Stair is een opvallend project. Je vindt deze 15 op elkaar aansluitende trappen, gemaakt van Amerikaans, dwars gelaagd tulpenhout en geïnspireerd door 'het trappenhuis' van M.C. Escher, op het grasveld voor het wereldberoemde Tate Modern museum. De constructie maakt deel uit van het London Design Festival 2013, één van Europa's belangrijkste, jaarlijkse design events. De installatie werd ontworpen door de Rijke Marsh Morgan Architects (dRMM) en gebouwd door Arup. Het is tegelijkertijd een kunstwerk en een onderzoek naar houttechnologie en duurzaamheid.
Endless Stair is dagelijks open voor het publiek (nog tot 10 oktober 2013). Deze elegante constructie, met ongeveer dezelfde hoogte als een gebouw van drie verdiepingen, biedt de bezoekers een prachtig uitzicht op de Theems en op het museum. Het project vormt het hoogtepunt van het festival.
De 'eindeloze trap' bestaat uit een reeks van, aan elkaar gemaakte, houten trappen. De ene gaat wat meer naar rechts, de andere wat meer naar links. Hierdoor zijn er talloze manieren om het bouwwerk te verkennen. Uiteindelijk leidt de tocht tot de hoogste trap die toegang biedt tot een indrukwekkende uitkijkpost.
Endless stair is een samenwerking tussen het London Design Festival en de American Hardwood Export Council (AHEC). Het project maakt gebruik van dwars gelaagd hardhout (cross laminated timber). Dit hout wordt meestal gemaakt van naaldhout. Hier ontdekte men echter het potentieel van Amerikaans tulpenhout: een overvloedige, relatief goedkope, Amerikaanse hardhoutsoort.
Professor Alex de Rijke, directeur van dRMM zegt: 'Endless Stair is een tijdelijke sculptuur, ontworpen om eindeloos opnieuw gebruikt te worden.' Een belangrijke doelstelling voor dRMM was om alle elementen zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Elke afzonderlijke trap moest zo weinig mogelijk bouwafval creëren. Het ontwerp moest ook opnieuw gebruikt kunnen worden en, geheel of gedeeltelijk, verplaatst kunnen worden.
David Venables, Europees directeur van de AHEC vertelt: 'Dit project heeft alles wat we konden wensen: het is een inspirerend ontwerp, een serieuze uitdaging voor de ingenieurs, baanbrekend in het gebruik van één van onze meest intrigerende houtsoorten en de eerste houten constructie waarvan het milieuprofiel wetenschappelijk onderbouwd werd. Voeg vervolgens de winnende combinatie van het London Design Festival als platform, en Tate Modern als locatie toe, en je weet waarom ik zo blij ben.'