Een ergonomische inrichting van de werkplek volgens Drisag

Een goede kantoorstoel is van groot belang voor een gezonde werkhouding en ook de inrichting van de werkplek heeft een sterke invloed op het werkcomfort en de gezondheid. Drisag, fabrikant van ergonomisch kantoormeubilair, geeft u graag enkele tips voor een comfortabele werkplek – van de instelling van uw stoel tot de plaatsing van uw bureau en beeldscherm.
Een goede kantoorstoel is van groot belang voor een gezonde, verantwoorde werkhouding. Een kantoorstoel ondersteunt de rug en het bekken optimaal en voorkomt allerlei klachten door het principe van ‘het bewegend zitten’. Ook de inrichting van de werkplek heeft een grote invloed op het werkcomfort en de gezondheid. Een paar eenvoudige ingrepen hebben vaak een groot effect. Drisag, fabrikant van ergonomisch kantoormeubilair, geeft u graag enkele tips voor een comfortabele werkplek – van de instelling van uw stoel tot de plaatsing van uw bureau en beeldscherm.




Instelling van de bureaustoel

Kies de zithoogte zodat u kan zitten met de voeten plat op de grond, en de knie- en enkelgewrichten onder een hoek van iets meer dan 90°. De zitdiepte stelt u best zo in dat uw bovenbenen over een maximale lengte ondersteund zijn en u tussen de voorzijde van de zitting en uw knieholten een vuistbreed ruimte heeft. De lendensteun van de rugleuning moet onderaan in de rugholte passen. Kies de hoogte van de armleggers zodat deze het gewicht van uw armen opvangen, en u kan zitten met ontspannen (niet opgetrokken) schouders.


Hoogte van het werkvlak

Wanneer u (bijna) alleen beeldschermwerk verricht, zet u het werkvlak best op ongeveer dezelfde hoogte als de armsteunen van de stoel. Als u het werkblad niet kunt verlagen of verhogen en u zit te laag: stel uw stoel hoger in en gebruik een voetensteun. Als u daarentegen te hoog zit, verhoog dan het werkblad door blokjes onder de poten te steken of de bestaande poten te vervangen door langere.

Gebruikt u uw werkblad bijna uitsluitend om te lezen en te schrijven, dan mag het werkblad 5cm hoger staan dan de armsteunen. Als verhoging van het werkvlak kunt u ook werken met een lessenaar. Een eenvoudige oplossing is een grote klasseermap die u als lessenaar gebruikt.




Plaatsing van het beeldscherm

Zorg voor voldoende afstand tussen uw ogen en het beeldscherm. Hoe groter het scherm, hoe groter de afstand mag zijn:
14-15 inch: afstand = 50-70 cm

16-19 inch: afstand = 60-85 cm

20-21 inch: afstand = 75-105 cm

Plaats het beeldscherm dwars op het raam en er zover mogelijk vandaan, zodat het licht niet in het beeldscherm kan weerspiegelen. Zet het scherm ook niet voor het raam: het contrast tussen het donkere scherm en het licht van het raam vermoeit de ogen.

Als u met een desktop werkt, plaats het scherm dan zodanig dat uw ooghoogte gelijk komt met de bovenrand van het beeldscherm.

Werkt u daarentegen met een laptop, dan zijn er verscillende mogelijkheden. Is uw laptop gekoppeld aan een dockingstation met een apart beeldscherm en toetsenbord, plaats het scherm dan zodanig dat uw ooghoogte gelijk komt met de bovenrand van het beeldscherm. Staat uw laptop in een laptophouder, dan stelt u de bovenkant van het scherm van de laptop op ooghoogte in en werkt u met een apart toetsenbord.


Polsbescherming

Zorg er ook voor dat de pols zo neutraal mogelijk staat t.o.v. het toetsenbord en de muis. Werk dus best met de pootjes van het toetsenbord ingeklapt. Bedien de muis vanuit de arm en niet vanuit de pols en ondersteun de armen zoveel mogelijk (op tafel/armleggers). Gebruik indien nodig een polssteun.


Bron: Drisag



Deel dit artikel:
Onze partners