Onze maatschappij wordt meer en meer geconfronteerd met extremere klimatologische omstandigheden zoals waterovervloed en -schaarste en de impact van menselijke activiteit op onze waterhuishouding is niet te onderschatten. De stijging van de bevolking zorgt voor meer verharding van de ondergrond, waardoor er dan weer minder kans is op waterverdamping (minder wolkvorming). Ook is het niet langer te verantwoorden dat drinkwater de dag van vandaag gebruikt wordt voor het doorspoelen van het toilet, om te poetsen, kledij te wassen, tuin besproeien, auto wassen,… Regenwater kan hier de oplossing bieden.
De zoektocht naar een doordachte manier om slim met regenwater om te gaan is niet eenvoudig. Het opvangen van hemelwaterafvoer op het platte dak is een eerste stap. Maar, volgens Sita kunnen we meer doen door opnieuw wat meer groen te voorzien. En hierin kunnen al die onbenutte platte daken in meehelpen. Een groendak/daktuin levert een mooie bijdrage tot de biodiversiteit en kan zelfs helpen het water te bergen op het dak.
Je hebt natuurlijk eerst het substraat, waar meer dan 50 procent van het regenwater in opgeslagen wordt (naargelang de dikte van de substraatlaag kan dat zelfs oplopen tot 90 procent).
Daarnaast kan je ook gebruik maken van kratten waar het water in geborgen wordt en waar het zo ter beschikking blijft van de beplanting wanneer nodig en waar het dan via langzame verdamping ook weer terug in de natuur terechtkomt. Uiteraard dient men, zeker bij bestaande daken, rekening te houden of de structuur van het dak het (bijkomend) gewicht aankan.
Waterberging
Er wordt gekozen voor waterberging? Overtollig regenwater kan dan eventueel gebruikt worden voor bijvoorbeeld de toiletten of de wasmachine. In combinatie met een groendak/daktuin dient er wel rekening gehouden te worden met het feit dat er zeer veel water vastgehouden wordt en dat er dus weinig of, in het slechtste geval, zelfs geen water ter beschikking is voor de toiletten of iets anders. Houd ook rekening met het risico op verkleuring, het gebruik van koolstoffilters is dus aangewezen.
Om het water op het dak vast te houden, wordt er een sita verhogings- of overloopelement in de Sita dakkolk gestoken. Dit element wordt op de gewenste hoogte ingekort (bv 10 cm). Hier bovenop komt dan een SitaGreen inspectierooster, beschikbaar in verschillende hoogtes, afhankelijk van het type groendak: intensief of extensief.
Gecontroleerde afvoer: SitaRetention Twist
Wordt er gekozen voor een gecontroleerde hemelwaterafvoer, waarbij het dak bijvoorbeeld leeg zal lopen over een periode van 24, 48 of 72 uur (zo wordt bijvoorbeeld tijdens een stortbui de riolering ontlast). Dan wordt er een Sita retentie element in de Sita dakkolk gestoken die geleidelijk het water zal laten afvoeren naar de regentank of riolering. Hier bovenop komt dan een gesloten SitaRetention inspectiedeksel.
Waarom de voorkeur geven aan een gravitair systeem boven een onderdruksysteem? Een groendak/daktuin heeft als één van de voornaamste functies het vasthouden van water. Dat betekent dat de hoeveelheid regenwater en de snelheid waarmee dit regenwater naar de afvoer stroomt, drastisch wordt beperkt.
In de praktijk komt het erop neer dat een onderdruksysteem (dat zelfs op gewone daken meestal gravitair werkt) eigenlijk nooit voldoende water zal krijgen om 'in onderdruk' te gaan. Het gekende "reinigend" effect van een afvoer in onderdruk zal dus ook nooit toegepast worden. Het gevolg is dat de minuscule deeltjes van het substraat (die ondanks de filterdoek toch wel hun weg vinden naar de afvoer) neerslaan en afgezet worden in de horizontaal verlopende leidingen van het onderdruksysteem en daar - omwille van de kleine diameter van deze leidingen, uitgevoerd zonder helling - een prop gaan vormen, met alle risico's op verstoppingen van dien.
Een groendak/daktuin kan ook gecombineerd worden met een gecontroleerd afvoersysteem. Dit geldt nog des te meer voor een retentiedak, waarbij de regelgeving vaak voorziet dat het dak dient leeg te lopen binnen de 24 of 48 uur om zo plaats te maken voor een eventuele nieuwe regenbui.
Ook hier hebben we hetzelfde fenomeen: gecontroleerd afvoeren betekent in dit geval ook weer vertraagd tot sterk vertraagde afvoeren. Het onderdruksysteem krijgt dus ook hier onvoldoende water en zal dus onvermijdelijk functioneren als een gewoon gravitair systeem.
Bijkomend voordeel : keuze van de plaatsing van de dakkolken.
Onder bepaalde omstandigheden kan het toch aangewezen zijn om voor een performant onderdruksysteem te kiezen. Denk maar aan bijvoorbeeld een productiehal, waar het aantal verticale standleidingen dient beperkt te worden. Of aan de situatie waarbij de afstand tussen afvoerpunt en riolering/regentank té groot is om met een gravitair systeem, waarbij de leidingen onder een lichte helling dienen te liggen, te werken.
De aard van een retentiedak (uitvoering zonder helling) zorgt er dan weer voor dat inplanting van de dakkolken op de optimale plaats kan gebeuren (er is immers geen "laagste punt") zodat dit laatste element bij dergelijke toepassing meestal weg komt te vallen.