Een hoofdkantoor als gastvrij huis: POLO ontwerpt transparant HQ voor bouwbedrijf Van Laere

Met het nieuwe hoofdkwartier van aannemersbedrijf Van Laere NV in Zwijndrecht ontwierp architectenbureau POLO een vrijstaand kantoorgebouw dat de functionele eisen van een modern kantoor combineert met een architecturale visie op ontmoeting en samenwerking. Het gebouw is opgevat als een “huis voor werken en ontmoeten”: een transparante glazen doos die subtiel de grond raakt. Door de royale openheid en het heldere structurele kader biedt het ruimte aan efficiënte kantoortuinen, terwijl flexibel aanpasbare scheidingswanden inspelen op toekomstige behoeften.

Het gloednieuwe kantoorgebouw bevindt zich op een steenworp afstand van het bestaande hoofdkantoor en de magazijnen van Van Laere, een gerenommeerde algemene aannemer. In een nieuw bedrijvenpark realiseerde POLO 3300 vierkante meter ultramoderne kantoorruimte, verdeeld over drie verdiepingen. Het gebouw integreert de administratieve afdelingen van de klant met vergaderruimtes en faciliteiten voor interactie met klanten en zakenrelaties.

Zwevend volume

Geïnspireerd door de traditionele Belgische stadsvilla’s uit de 19e en vroege 20e eeuw, wordt het kantoorgebouw opgevat als een representatief en gastvrij huis. Een eenvoudig raster van kolommen en balken vormt de basisstructuur, die een open kantoorlandschap ondersteunt en tegelijkertijd een flexibele indeling in afzonderlijke afdelingen of afgesloten ruimtes mogelijk maakt. De plattegronden kunnen eenvoudig worden aangepast aan veranderende programmatische eisen.

Het gebouw rust op een betonnen plaat met een dunne, uitkragende rand die het visueel losmaakt van het landschap. De plaat lijkt het asfalt van de parkeergarage eronder te laten doorlopen. Op twee tegenoverliggende hoeken vouwt de plaat omhoog en vormt zo een muur en plafond voor een fietsenstalling bij de ingang, en een terras voor werknemers aan de andere kant.

Strekmetalen schermen

Het zwevende karakter benadrukt de vrijstaande, omni-directionele uitstraling van het gebouw als een object in het landschap. Strategisch geplande groenvoorzieningen schermen het gebouw af van de aangrenzende snelweg, leiden bezoekers naar de ingang en waarborgen de privacy van het terras. Parkeerplaatsen zijn gesitueerd tussen grotere bomen en voorzien van waterdoorlatende bestrating om waterinfiltratie te bevorderen en het hitte-eilandeffect te beperken.

De gevelbehandeling versterkt de lichtheid van het ontwerp. Het rechthoekige volume is bekleed met een patroon van strekmetalen schermen, waarvan de dichtheid varieert afhankelijk van de oriëntatie van de gevels. Zo heeft de zonbelaste zuidgevel meer schermen dan de noordgevel. Deze doorschijnende laag verzacht het silhouet van het gebouw en zorgt ervoor dat het opgaat in het landschap en de lucht erachter.

Flexibel raster

De stalen zonweringschermen zijn verschoven ten opzichte van de glazen vliesgevel, waardoor ruimte ontstaat voor externe onderhoudsplatforms. Deze platforms, met roostervloeren, strekken zich uit rond de gehele omtrek van het gebouw. Zowel de stalen zonweringschermen als de aluminium structuur van de vliesgevel zijn uitgevoerd in dezelfde donkergroene tint, die ook binnen is toegepast op balustrades, trappen en andere stalen elementen.

Het constructieve systeem is gebaseerd op een raster van balken en kolommen, geconfigureerd in tweedimensionale portaalframes zoals gebruikelijk in industriële gebouwen. Hier worden de frames echter in twee richtingen toegepast, met vier frames die samenkomen in kruisvormige kolommen op de rasterpunten. Deze expressieve kolommen structureren de ruimte, accentueren de rechthoekige traveeën en bieden natuurlijke ankerpunten voor scheidingswanden.

Royale stalen trap

De rasterstructuur biedt maximale flexibiliteit, waardoor het gebouw eenvoudig kan worden heringedeeld of deels kan worden onderverhuurd. Een centrale kern, waarin badkamers, technische ruimtes en verticale circulatie zijn ondergebracht, stabiliseert de structuur en maakt verdere verstevigingen overbodig.

Binnen dit flexibele systeem is het mogelijk om vloerdelen te verwijderen om vides te creëren, wat zorgt voor ruimtelijke verbindingen tussen de verdiepingen. Een royale stalen trap verbindt deze niveaus, bevordert interactie en versterkt de dynamiek van de kantooromgeving.

Materiaalkeuze en duurzaamheid

Het gebouw combineert glulam (gelijmd gelamineerd hout) balken en kolommen met betonnen vloerplaten. Het gebruik van hout draagt bij aan de duurzame ambities en geeft het interieur een warme, natuurlijke uitstraling.

De gevarieerde maar sobere materiaalkeuze maakt het gebouw tot een showcase van de bouwkundige expertise van Van Laere NV. De centrale kern in zichtbeton, de houten kolommen en balken, de stalen zonwering en de glazen vliesgevel vormen samen een staalkaart van hun vakmanschap. Het gebouw fungeert zo niet alleen als functionele kantoorruimte, maar ook als visitekaartje voor de opdrachtgever.

Bron: POLO
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners