In de woonsector staan er heel wat energiebesparingsmaatregelen voor de deur. Voor veel mensen betekent dit grondige renovatiewerken. Inzicht in hoe de woning eenvoudig energiezuiniger gemaakt kan worden, is dan ook onmisbaar. Begin 2019 sloegen Pixii, een neutraal wetenschappelijke onderzoeksinstelling die bouwactoren ondersteunt, en Sto, expert in gevelbekledingen en - isolatie, de handen in elkaar om de impact van een geïsoleerde buitengevel op de energieprestatie te berekenen. Dankzij deze studie kan Sto voor het eerst de energiewinst van gevelisolatie in een effectieve score op het energieprestatiecertificaat uitdrukken. De resultaten tonen aan dat met relatief eenvoudige de energienormen behaald kunnen worden.
De Vlaamse Regering eist dat alle woningen tegen 2020 voorzien zijn van geïsoleerde daken en isolerend glas. Tegen 2050 moet elke Vlaamse woning zelfs over energielabel A beschikken, wat staat voor een verbruik van maximaal 100 kWh/m² jaar. In Brussel gelden de regels momenteel enkel voor nieuwbouw of renovaties en in Wallonië is er nog geen echte reglementering van kracht.
Gemiddelde woning scoort onvoldoende op EPC-score
Om inzicht te krijgen in de energiezuinigheid van een woning wordt een energieprestatiecertificaat of EPC opgemaakt. Hoe lager het EPC-kengetal, hoe beter de energiescore van de woning. De gemiddelde EPC-score van een eengezinswoning bedraagt 495 kWh/m², ver boven het streefdoel van 100 kWh/m² jaar tegen 2050.
“België telt ongeveer 4.500.000 woningen, waarvan er 60% niet of onvoldoende geïsoleerd is en bijgevolg over een te hoog EPC beschikt. Je woning isoleren is een must voor een betere energiescore. Vaak wordt echter in eerste instantie enkel het dak, het schrijnwerk en de beglazing aangepast. Maar ongeveer 30% van de warmte gaat verloren via slecht geïsoleerde buitenmuren. We willen met onze studie het enorme effect aantonen van een goede muurisolatie” , aldus Alexander Rickert, Product Manager bij Sto.
Studie wijst uit: energiewinst van maar liefst 237 kWh dankzij buitengevelisolatie
Sto en Pixii onderzochten de energiescore voor een woning voor en na isolatie van de gebouwschil. Het model voor die vergelijkende studie is een vrijstaande woning van voor 1960 in Sint-Niklaas met een onvoldoende geïsoleerde buitenoppervlakte van 200 m².
Het huis had geen spouw, een slecht geïsoleerd dak, maar wel dubbel glas en kreeg een energielabel F, of een verbruik van 566 kwH. De woning is zo representatief voor de vele Belgische woningen die aangepakt moeten worden. Door echter enkel en alleen muurisolatie met het systeem StoTherm Classic Vario EPS TOP 32 aan te brengen, maakt de woning een grote sprong van energielabel F naar D, of een sprong van 566 kWh naar 329 kWh.
“Met deze enkele ingreep scoort het huis onmiddellijk 237 kWh/m² beter op het EPC, wat op het totale plaatje een enorm verschil maakt. Kijken we naar een andere woning dan deze in de vergelijkende studie, met een EPC-score van bijvoorbeeld 300 kWh, een betere dakisolatie en een condensatieketel, dan scoor je met de installatie van gevelisolatie alleen al onder de 100 kWh en is je woning helemaal klaar voor 2050. De studie bewijst nu wat we al jaren meegeven: een goede isolatie van de gebouwschil brengt een zeer goede energiebesparing met zich mee. Maar, nu kunnen we hier ook een echte score op plakken en die winst concreet en tastbaar maken”, aldus Alexander Rickert.