Wie langs de E17 in de buurt van Waregem rijdt, kan het niet missen: het nieuwe bedrijfsgebouw van TVH Equipment. Met zijn ronde vorm en opvallende hyperboloïde zonwering springt het direct in het oog. Hoewel het ontwerp op het eerste gezicht gedreven lijkt door esthetische overwegingen, schuilt er een diepere, praktische logica achter. Architect Levi Deryckere van DEMO Architecten legt uit hoe de functionele eisen van TVH Equipment leidend waren voor de vorm van het gebouw en hoe Archicad een sleutelrol speelde in het ontwerpproces.
TVH Equipment, een specialist in de verkoop en het onderhoud van industriële machines zoals hoogwerkers en heftrucks, had specifieke eisen voor zijn nieuwe bedrijfsgebouw. "Om de 40 werkplaatsen efficiënt rondom het centrale magazijn te plaatsen, hebben we gekozen voor een ronde vorm," vertelt Deryckere. "Zonder dit ontwerp zouden de loopafstanden te groot zijn geworden. De kantoren voor meer dan 200 medewerkers zijn boven op het magazijn en de werkplaatsen geplaatst, en dankzij een onderkeldering ontstond er voldoende parkeerruimte. Alles viel op zijn plaats met dit ontwerp."
Een opvallend kenmerk van het gebouw is de zonwering, die bestaat uit twee lagen rechthoekige lamellen die een hyperboloïde vorm creëren. Dankzij de bezonningsstudies in Archicad en Twinmotion kon de optimale schaduw- en lichtinval bepaald worden. "De lamellen zorgen voor maximale schaduw op de gevel en zijn precies zo uitgevoerd als we in de digitale modellen hadden voorspeld," legt Deryckere uit. "Met een 2D-programma hadden we dit resultaat nooit kunnen bereiken."
DEMO Architecten maakte in 2018 de overstap naar Archicad, mede dankzij assistent-architect Yenco Vanwalleghem, die bekend was met de software vanuit zijn opleiding. “We merkten dat 3D/BIM steeds meer de norm werd in de markt,” zegt Deryckere. “Archicad bood ons de mogelijkheid om in één model zowel 2D- als 3D-informatie te integreren. Wat je ziet is wat je krijgt: het maakt het ontwerp transparanter en realistischer voor zowel ons als onze opdrachtgevers.”
Vanwalleghem vult aan: "Wat Archicad zo krachtig maakt, is dat het ons niet alleen helpt bij het modelleren van gebouwen, maar ook bij het coördineren van alle projectdata. De software integreert ook bijvoorbeeld calculaties en materialenspecificaties direct in het 3D-model, wat ons heel veel tijd bespaart. Het maakt het makkelijker om snel een totaalbeeld van het project te krijgen, zonder dat je constant moet schakelen tussen verschillende programma’s."
Het ontwerp van het TVH Equipment-gebouw bood ook leermomenten. Vanwalleghem vertelt: "We hebben onze werkprocessen en templates tijdens dit project sterk kunnen verbeteren. De ondersteuning van KUBUS, met hun helpdesk en techtips, heeft ons daarbij enorm geholpen." Het werken met Archicad stelde DEMO Architecten in staat om hun projecten meteen in hun landschappelijke context te modelleren, wat volgens Deryckere vooral belangrijk is vanwege steeds strengere regelgeving, zoals de hemelwaterverordening.
"We zijn er ook achter gekomen dat Archicad met plugins en add-ons nog veel verder te personaliseren is naar de noden van ons bureau," voegt hij toe. "Dingen zoals geautomatiseerde clash-detectie en het direct kunnen genereren van snedes zijn bijzonder handig en verhogen de nauwkeurigheid van ons werk."
Al met al ziet DEMO Architecten Archicad als een onmisbare tool. "We werken een model snel uit en lossen knooppunten meteen op tijdens de ontwerpfase. Dat vermindert de kans op fouten en verrassingen op de werf," aldus Deryckere. "Archicad biedt ons niet alleen creatieve vrijheid, maar helpt ons ook om complexiteit te beheersen. En dat is precies wat je nodig hebt bij grote projecten zoals TVH Equipment."