Eén op twee Belgen vindt betonstop te drastisch

Uit het jaarlijkse woningmarkttrendrapport van Woningen Blavier blijkt dat één op de twee Belgen de betonstop niet ziet zitten. Hoewel twee op de drie Vlamingen achter het principe van de betonstop staan, vinden ze de maatregel te drastisch.

65% van de (ver)bouwende Vlamingen vinden het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, beter gekend als de betonstop, op papier een goed idee, maar ze zien er ook de nadelen van in. Zo vrezen drie op vier Vlamingen dat bouwgrond en woningen duurder zullen worden. Een kwart van de mensen met bouwplannen geeft daardoor aan hun bouw- of koopplannen te vervroegen, om de betonstop voor te zijn.

 

Terecht bang

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zegt in Het Nieuwsblad dat de Vlaming terecht bang is voor de waarde van zijn woning. “Daarom zal ik erover waken dat er duidelijke afspraken komen. Niet enkel voor de bouwgronden die van bestemming zullen veranderen, maar ook om te zorgen dat de waarde van de bestaande woningen niet verloren gaat.”

De betonstop wordt gezien als een inspanning van de overheid om mensen te stimuleren in de stad te gaan wonen. 6 op 10 Vlamingen verkiest echter de ‘boerenbuiten’ boven de stad om te wonen. De behoefte aan rust en ademruimte speelt ook een grote rol bij de aankoop van een woning. Een rustige omgeving (91%), een eigen tuin (86%) en een privéterras of binnenkoer (83%) blijken doorslaggevende argumenten te zijn.

 

Overheid moet beter informeren

Tommelein ontkent ook dat de betonstop de bedoeling heeft iedereen naar de stad te dwingen. Volgens Woningen Blavier moet de overheid beter communiceren over overheidsmaatregelen: “De onrust over extra kosten als gevolg van overheidsmaatregelen en het gebrek aan kennis over steunmaatregelen, bewijst dat de overheid extra inspanningen moet leveren om (ver)bouwers te informeren. (Ver)bouwers hebben nood aan duidelijke en transparante informatie om realistische en haalbare budgetinschatting te maken”, zegt Stefan Hallez, algemeen directeur Woningen Blavier.

Ondertussen beweert professor Ben Derudder (UGent) in Het Nieuwsblad dat de betonstop gebaseerd is op achterhaalde gegevens. “De Vlaamse regering gaat uit van een ruimtebeslag van 41,5 procent tegen 2050, maar 35 procent ligt wellicht dichter bij de waarheid”, zegt Derudder.

 

Niet duidelijk waar kritiek op slaat

Die 41,5% zou uit een doctoraat komen van Lien Poelmans, maar in Het Belang van Limburg stelt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) zich hier vragen bij. “Sinds 2011, toen besloten werd het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen op te stellen, is vijf jaar lang een jaarlijks budget van 950.000 euro uitgetrokken voor onderzoek, communicatie en participatie”, zegt ze. De minister wijst onder meer op studies van VITO, IDEA en de huidige bouwmeester Leo Van Broeck. “We tellen voor de laatste vijf jaar 19 studies, het is ons dus niet duidelijk waar de kritiek op slaat.”

Bron: Woningen Blavier, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg
Deel dit artikel:
Onze partners