Een stormbassin dat bijzonder goed afgestemd is op de situatie

We zijn in Sprimont, in de regio Luik. Om te voldoen aan verplichtingen die de gemeente opgelegd had, moest een stormbekken geplaatst worden voor de opvang van het wegwater van een gloednieuwe woonwijk van 6 eengezinswoningen. Dit was een unieke kans voor Deschacht om de vele kwaliteiten van zijn Columnbox infiltratie- en opslagtanks te demonstreren.

“Voor dit project hebben wij ons alleen beziggehouden met de aanleg van het stormbekken en de aanleg van de wegen”, legt Baptiste Peters, werkleider van de firma R. Lejeune & Fils uit. Een bekken van bescheiden afmetingen, maar niettemin zeer nuttig voor het opvangen van regenwater en wegwater van deze nieuwe woonwijk. De huizen hebben hun eigen rioleringssysteem, dat al is aangelegd en zich achter de huizen bevindt, en hun eigen afwateringsnetwerk voor regenwater.

Het afwateringsstormbekken vervult zijn rol tot in de perfectie: het vangt het water op, vertraagt het en loost het vervolgens in de riolering tegen het door de gemeente Sprimont voorgeschreven debiet. “We hadden heel weinig ruimte om een ander type stormbekken te plaatsen dan het type dat gekozen werd,” geeft Baptiste Peters toe. “Een betonnen constructie zou te duur geweest zijn in verhouding tot het gewenste volume, en door de dikte van de vloerplaat en de funderingsplaat hadden we misschien niet eens de ruimte gehad om het te bouwen.”

modulariteit

Dit is waar de IT-Plus® Columnbox polyethyleen infiltratie- en opslagtanks van Deschacht onmisbaar bleken te zijn. Naast hun geringe afmetingen en hun specifieke vorm, waardoor aannemers ze kunnen stapelen en er meer op vrachtwagens kunnen laden – wat aanzienlijke transportbesparingen oplevert – hebben de Columnbox-tanks nog tal van andere voordelen. Vincent Brehl, technisch-commercieel adviseur bij Deschacht, verwoordt dit beter dan wie ook: “In de eerste plaats hun modulariteit, waardoor ze in elke beschikbare ruimte geplaatst kunnen worden. En dan is er nog het feit dat ze zo licht zijn, zo’n 3 kg per blok. Bovendien produceert onze dochteronderneming Collinet de filter- en regelkamers voor deze tanks, evenals de aansluitingen en de speciale onderdelen, die dus altijd in voorraad zijn. En tot slot is er de snelheid van installatie.

De uitleg van Vincent Brehl aan de teams van Lejeune ter plaatse nam niet meer dan een kwartier in beslag. De plaatsing gebeurde vervolgens in een paar uur, zonder hapering. De dienstverlening van Deschacht aan Lejeune omvatte ook dimensionering en de productie van een plaatsingsplan in 3D door de studiedienst, een echte bonus in de relatie tussen Deschacht en de hoofdaannemers. In ieder geval heeft dit Lejeune ertoe aangezet om met Deschacht te blijven samenwerken aan enkele van zijn toekomstige projecten…

Bron: Deschacht
Deel dit artikel:
Onze partners