In het nieuwe kantoor van notariaat Van Damme creëert de mix van glas, beton en strakke lijnen allesbehalve een kille sfeer. Ontdek hoe strak en warm hand in hand gaan.
Architectenbureau Govaert & Vanhoutte Architects vertrok vanuit de functionele noden van het notariskantoor. Essentiële ruimtes als aktezalen, vergaderruimtes, gesloten en open kantoren werden verwerkt in een minimalistisch ontwerp, waarbij lijnen en verhoudingen centraal staan. Glas en beton werden verweven doorheen het hele gebouw, met een voorgevel die meteen de aandacht trekt.
De voorgevel bestaat uit een patroon van balkvormen in glas en beton. Boven de hoofdingang voorzagen de architecten een uitkragende glazen kubus, die beschutting geeft tegen de regen. In dat volume bevindt zich de bibliotheek van het gebouw.
Speelse betonlamellen
Naast de voorgevel springt ook de rechtergevel in het oog. Hoewel deze gevel vooral uit glas bestaat, worden de glaspartijen gesluierd door schijnbaar willekeurig geplaatste betonlamellen. Het speelse effect breekt de strakke opbouw van de voorgevel, zonder uit de toon te vallen.
Ook binnen wordt de lijn van de betonnen buitenschil duidelijk doorgetrokken in de draagstructuur van het gebouw. Vervolgens zochten de architecten naar de juiste contrasten om het interieur vorm te geven. De combinatie met hout, natuursteen, tapijt en witte achtergronden creëert een spel van enerzijds koud en warm en anderzijds licht en donker. Het geheel zorgt voor een warme, rustige en open sfeer.
Overal zicht op groen
Dankzij de vele glaspartijen biedt het gebouw vanuit elke ruimte zicht op de groene buitenomgeving. Voor die glaspartijen klopte het notariskantoor aan bij Belisol Brugge, waar de keuze al snel viel op aluminium ramen. Timothy Vandenbulcke, zaakvoerder bij Belisol Brugge: “Aluminium sluit niet alleen naadloos aan bij de strakke look van het gebouw, het is ook een erg sterk materiaal. Daarmee is het uiterst geschikt om grote glaspartijen te dragen. De zwarte kleur past dan weer perfect bij de betonnen gevel. In combinatie met zwarte warm-edge afstandhouders kunnen we de strakke lijn doortrekken over het hele gebouw.”
Grote ramen? Veiligheidsglas!
Een aandachtspunt bij grote glaspartijen is de keuze voor veiligheidsglas: “Veiligheidsglas is bedoeld om gevaarlijke scherven te voorkomen wanneer er door omstandigheden breuken zouden ontstaan in het glas. Een speciale folie zorgt ervoor dat het glas bij elkaar wordt gehouden, zodat er geen risico is op ernstige letsels.”
En dat kwam bij de plaatsing van de ramen meteen al van pas: door de betonnen lamellen aan de zijgevel was het een hele uitdaging om de glaspartijen zonder barsten op hun plaats te krijgen. Gelukkig kwam dat tot een goed einde: “Hoewel we ons in bochten moesten wringen, is de plaatsing goed verlopen. Bovendien was de klant heel tevreden met het eindresultaat!”