Een veilig gebouw ontstaat in de ontwerpfase

Veiligheid begint bij het ontwerp. Hoe vroeger je nadenkt over de integrale veiligheid, hoe minder beveiliging er achteraf nog toegevoegd moet worden. En hoe gemakkelijker de systemen te implementeren zijn in de woning. Architecten kunnen wel degelijk een verschil maken door tijdens de beginfase van het ontwerp een integrale veiligheidsspecialist, zoals Inbraakveilig, in te schakelen. 

Inbraakveilig Group is zo’n totaalpartner in beveiliging, zowel mechanische als elektronische beveiliging. De specialist werkt zowel voor kmo’s, industrie als particulieren en ziet in de architect een belangrijke partner om de beveiliging integraal en optimaal aan te pakken.

architecturaal beveiligingspakket

Hoewel de vraag naar beveiliging steeds meer opkomt, zijn architecten zich nog niet altijd bewust van het belang. En dat blijft een gemiste kans aangezien latere aanpassingen in het ontwerp leiden tot vertragingen, hogere kosten en moeilijkheden.

Door bepaalde bekabelingswerken vooraf in de nieuwbouw te realiseren, zorgt de aannemer ervoor dat de beveiligingssystemen nadien gemakkelijk geplaatst kunnen worden. Een systeem kan, zonder de werken vooraf, ook aangebracht worden maar dan heb je vaak enkel een draadloze oplossing. En die zijn niet altijd even efficiënt.

Inbraakveilig reikt daarom architecten een handige oplossing aan: een totaalpakket aan beveiliging afgestemd op de woning. Op basis van het type woning stelt de veiligheidsspecialist de beveiliging samen die kan bestaan uit een aantal bewegingsdetectoren, magneten, rookdetectie en elektronische toegangscontrole. Deze laatste twee oplossingen zijn nu ook gericht op design.

Gecertifieerde, gelinkte of autonome rookmelders

Het plaatsen van rookmelders redt levens, want als je slaapt dan ruik je niets. Als er ’s nachts brand uitbreekt dan heb je heel weinig kans om op tijd wakker te worden. Door autonome rookmelders toe te voegen aan de woning word de bewoner tijdig verwittigd bij brand. Om gealarmeerd te worden voor een brand die ontstaat in een andere kamer, kies je best voor gekoppelde rooksensors. Deze sensors zorgen ervoor dat het alarm op meerdere plaatsen in de woning hoorbaar is, ideaal voor grotere woningen.

Inbraakveilig gaat nog een stapje verder. Dankzij de systemen kan de bewoner ook gealarmeerd worden bij brand als er niemand in de woning aanwezig is. Dit kan door de rookmelders te integreren in een inbraak-alarmsysteem. Deze systemen sturen dan alarmmeldingen uit bij brand naar de gsm van de bewoner of die van familieleden, buren of vrienden. Bij uitbreiding kunnen ze ook naar een alarmmeldkamer gestuurd worden die dan bijvoorbeeld de brandweer kunnen verwittigen. Ook een autonome brandmeldinstallatie biedt dezelfde mogelijkheden voor alarmmeldingen. Dit is dan een volledig op zichzelf werkend branddetectiesysteem, met een echte brandcentrale.

Rookmelders zijn enorm belangrijk, maar kunnen soms het interieur verpesten. Gelukkig bestaan er nu ook rookmelders met een fraai design en rookmelders die totaal onzichtbaar geïntegreerd kunnen worden in een plafond. Architecten kunnen dus al best in de ontwerpfase beveiliging implementeren.

Elektronische toegangscontrole

Toegangscontrole tot woningen kan volgens Inbraakveilig veel efficiënter verlopen. Particuliere woningen werken, in tegenstelling tot industriegebouwen, nog steeds met een klassieke sleutel en die kan wel eens zoek geraken. Een interessant alternatief is de toegangscontrole met een code, badge of zelfs met een gsm. Veel veiliger en geen kans meer dat men de sleutel verliest.

De access control systemen van Inbraakveilig bieden de mogelijkheid om je deuren of poorten ook op afstand vanaf je smartphone, tablet of PC te openen. Tegelijkertijd zorgen ze voor de hoogste veiligheid. Daarnaast kan je kiezen voor een elektronische toegangscontrole die past bij het interieur. De toegangscontrole kan je ook koppelen aan andere beveiligingssystemen zoals een inbraakalarm, camerabewaking of brandmeldinstallatie. Dit zorgt voor een hoger gevoel van veiligheid.

Deel dit artikel:
Onze partners