Een woning in ter plaatse gestort beton

In het noorden van Limburg, in een landelijke omgeving, op een toekomstig hoekperceel, ligt een betonnen woning die subtiel de aandacht vraagt tussen de meer traditionele verkavelingen. Het ontwerp is van de hand van Clauwers & Simon architectesEen ruw betonnen volume introvert naar de straatzijde herbergt een verrassend warme huiselijke woning.

De vraag naar een betonnen woning met een warm karakter lijkt bijna een contradictie. De keuze voor dit specifieke materiaal zette de ontwerp-uitdaging op scherp. De vormgeving van het volume vraagt allereerst de grootste aandacht. Het beton is grof maar tegelijkertijd is het volume zeer elegant. Een warm materiaal als hout wordt toegevoegd om de kilheid van het materiaal te doorbreken. Een betonnen woning opgebouwd door middel van een horizontale plankenstructuur gecombineerd met een verticale naturel houten plankenbekleding.

 

Beton – ter plaatse gestorte wanden

De buitenafwerking van het beton is ruw en grof in contrast tot de binnenafwerking waar het beton zacht en glad is. Ondanks de grofheid van de buitengevel kan er visueel veel mis gaan, zoals kleurverschillen en stortnaden waar je ze niet wil, na ontkisting is hieraan weinig tot niets te veranderen.

Een goede voorbereiding is hier van groot belang. In overleg met de aannemer is er besloten om de betonnen gevelvlakken zo groot mogelijk in één keer te storten. Esthetisch wilden de architecten horizontale stortnaden vermijden, waardoor ze gebonden waren aan een maximale wandhoogte van 7 m vanaf de funderingsstrook. Een grotere hoogte zou een te grote druk zetten op de bekistingspanelen en deze uit elkaar drukken.

Het risico op vervormde wanden moest absoluut voorkomen worden aangezien de kleinste afwijkingen in vlakheid grote gevolgen kunnen hebben in maatvoering en aansluiting van de verschillende elementen. Een wanddikte van 21 cm was daarom noodzakelijk om het storten van de wanden tot een diepte van 7 m in de bekisting tot een goed resultaat te kunnen brengen.

 

Beton - prefab draagvloeren

De draagvloeren van de verdieping zijn in breedvloerplaten uitgevoerd. Aangezien in de achterste ruimtes van de woning deze draagvloeren in het zicht blijven is er extra aandacht besteed om de voegen te positioneren waar ze gewenst waren en niet beeld verstorend zijn. Dit gecombineerd met de grote zorg door de aannemer tijdens de uitvoering van de werken bepaalt het uiteindelijke uitzicht van het plafond.

De daken zijn gerealiseerd in standaard welfsels en dankzij de goede uitvoering kon ook besloten worden deze in het zicht te laten.

 

Meer weten over deze woning in ter plaatse gestort beton? Lees meer in het nieuwe bulletin (Architectuur n10) van FEBELCEM.

Bron: Febelcem
Deel dit artikel:
Onze partners