Bij architect Reinhold Hammerer gaat het niet om het spectaculaire momentum, maar hij wil de perfecte woning voor de opdrachtgever ontwerpen en in overleg met hem. Hammerer beschouwt zichzelf niet alleen als "slechts" architect, maar hij onderzoekt, voegt de relevante informatie samen en is daarnaast "een beetje een psycholoog". In Linz heeft hij voor een stel een prachtig ontspanningsoord op de Marienberg ontworpen.
"Met Kerst en op mijn verjaardag kreeg ik van mijn ouders altijd Lego", herinnert zich de in Vorarlberg geboren Reinhold Hammerer. Zijn fascinatie voor bouwen begon daarmee dus al in zijn kinderjaren. Hammerer bezocht eerst de HTL voor ondergrondse werken, voordat hij aan de universiteit van Innsbruck met de architectuurstudie begon.
Naast zijn opleiding in Tirol was zijn jaar in het buitenland in Madrid voor zijn verdere carrière van groot belang. "Spanje heeft een fascinerende cultuur. Het is een andere klimaatzone. Dat heeft ook gevolgen voor de zienswijze. Daar heeft de noordzijde van een gebouw bijvoorbeeld een geheel andere betekenis dan bij ons", licht de Vorarlberger architect toe, die in 2015 in het Zwitserse Aarau zijn eigen bureau heeft geopend. In Spanje heeft hij geleerd dat het bij het bouwen niet alleen op het materiaal aankomt, maar net zo "op wat zich daar tussen bevindt – het licht en de ruimte", vertelt Hammerer.
Hoe VW een auto ontwikkelt
Een andere belevenis van doorslaggevend belang in zijn opleiding was zijn afstudeerscriptie. Na zijn eerste ontwerp gaf zijn professor hem zijn werk terug met als commentaar: "Weet je, hoe VW een auto ontwikkelt?" Hammerer begon met onderzoek, informatie te verzamelen en naar motieven te vragen – pas daarna presenteerde hij zijn nieuwe ontwerp. "Wanneer ik alle informatie samenvoeg, ontstaat het gebouw", benadrukt de architect. "Het eindresultaat, de woning, is een proces."
Het praktische, het waardige en de schoonheid
Zijn geboortegrond Vorarlberg staat bekend om moedige en buitengewone architectuur. Hoe dat zo gebeurde dat juist Vorarlberg een zo bijzondere plaats in het Oostenrijkse architectuurlandschap bekleedt, verklaart Hammerer als volgt: "Enerzijds speelt het ambacht in Vorarlberg een bijzondere rol. Wij hebben veel, zeer goede ambachtslieden", vertelt hij en voegt eraan toe: "Parallel daaraan is in de jaren 80 een Vorarlberger bouwschool ontstaan die het tegen Wenen opnam." Hammerer onderstreept dat in Vorarlberg vaak niet het design op de voorgrond staat, maar "het praktische, het waardige en de schoonheid". Daarom is deze bijzonder aantrekkelijk en heeft een bijzondere stijl.
Hammerer ontwikkelt zijn projecten zeer bedachtzaam. "Ik doe dat net zo zorgvuldig alsof het mijn eigendom zou zijn." Bij zijn objecten speelt de persoonlijkheid van de opdrachtgever altijd een grote rol: "Wij zijn ook een beetje psycholoog", aldus Hammerer. Het eerste globale idee over het project heeft hij vaak bij zijn eerste bezoek aan de bouwplaats. Dat was ook het geval in Linz: "Het eerste idee was er meteen. Hieraan moet je je consequent houden."
In het proces volgde daarna de intensieve samenwerking met de opdrachtgever. "Er zijn veel relevante parameters: de locatie, de mensen die daar gaan wonen. Elk project is net als een draaiboek voor een film. Het moet spannend zijn, een verhaal vertellen, niet vergeten worden en de rolverdeling moet kloppen", licht Hammerer toe.
In Linz ontwierp hij voor zijn klanten een ontspanningsoord voor twee personen, middenin de natuur, dat rekening houdt met de natuur en in het concept integreert – enerzijds met open ruimten die altijd het uitzicht op de oude bomen toestaan, en anderzijds met het materiaal hout, dat in de binnenruimte een dominante rol vervult.
De Toblerone-façade
Hout is in de binnenruimte weliswaar het dominante element. De façade diende echter van een ander bouwmateriaal worden gemaakt, hoewel een natuurlijk verwerende, houten façade niet wenselijk was. Het spits profiel van PREFA was bij dit object de ideale oplossing.
De chocoladekleur past harmonieus bij de omgeving en bij de woning. "De opdrachtgevers noemen deze de Toblerone-façade – in navolging van de Zwitserse chocolade", vertelt Hammerer, die de woning nu, na zijn oplevering als "een duidelijk verhaal" omschrijft. "De woning biedt een juiste ontvangst, begeleidt en is zelfverklarend."
Het dak van het toevluchtsoord in Linz werd in antraciet met Prefalz vormgegeven. Bij de keuze van het dak heeft de architect zeer bewust voor een zadeldak gekozen: "Het zadeldak is nog altijd een tijdloze dakvorm en is voor mij absoluut en vogue."